kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

1 trilyon dolarlık panzehir

23.03.2009
ABD, bankaların elinde bulunan ve kredi vermelerini engelleyerek durgunluğu derinleştiren zehirli varlıkların 1 trilyon dolarlık kısmının alınması için özel yatırımcılara uygun koşullu finansman sundu Banka kurtarma planının sacayağını ABD Hazinesi, özel sektör ve ABD'nin tasarruf mevduatı sigorta fonu FDIC oluşturuyor. Hazine TARP'tan 75 ila 100 milyar dolar arasında kaynak sağlayacak ..
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, uzun süredir beklenen banka kurtarma planının detaylarını açıkladı. Bankaların ellerinde bulunan ve kredi vermelerini engelleyerek durgunluğu derinleştiren zehirli varlıkların 1 trilyon dolara kadar olan kısmının alınması için özel yatırımcılara uygun koşullarda finansman sunan program üç aşamadan oluşuyor. Hazine, plan kapsamında 1 trilyon dolara kadar zehirli kredi ve varlık alımı yapılacağını ve kamu-özel sektör ortaklığı için ABD Merkez Bankası (Fed), ve Federal Mevduat Sigorta Şirketi'nin (FDIC) finansman sağlayacağını belirtti. ABD Hazinesi, bankaların bilançolarında tahribata yol açan zehirli varlıkların alımı için Sorunlu Varlıkları Kurtarma Fonu'ndan TARP) 75 ile 100 milyar dolar arasında kaynak ayırdı. Hazine özel ve kamu sermayesinden oluşan 5 adet yatırım fonu kuracak. Bu fonlar, bankaların mortgage'a dayalı ve diğer sorunlu varlıkları için teklif verecek. Hazine, programa beş veya daha fazla sayıda yatırım yöneticisi alınacağını ve yatırım yöneticilerinin varlık alımı için en az 500 milyon dolar özel sermaye sağlayabilmesi şartının aranacağını belirtti. Programa başvurular 10 Nisan'a kadar sürecek. Kabul edilen başvurular 1 Mayıs'a kadar açıklanacak.

İLK DESTEK PIMCO'DAN
ABD hükümetinin riski yüzde 80'e varan oranda üstlenecek olması nedeniyle plana yönelik eleştirilen devam ederken dünyanın en büyük tahvil fonu Pimco'nun yöneticisi Bill Gross, Obama yönetiminin banka kurtarma planına destek verdib Pimco olarak oluşturulacak kamu-özel fonuna katılacaklarını söyleyen Gross "Bu belki de önümüzdeki ilk, herkes için kazanma politikası ve heyecanla ona sarılmamız gerekiyor" dedi.

'RİSK ALMAYA HAZIR OLUN'
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, hükümetin sorunlu varlıkları tek başına almasının gerçekçi bir alternatif olmadığını belirtti ve planın başarılı olması için yatırımcıları risk almaya hazırlıklı olmaya çağırdı. Hazine Bakanı, plan sayesinde varlıklar daha doğru fiyatlandırılacağından, hükümetin gereğinden fazla ödeme yapması olasılığının aşıldığını bildirdi.