kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

55'inci sanat yılında Dormen'den üç oyun

Mine GÜLTEKİN
23.03.2009
Sanat hayatının 55'inci yılını üç gün üst üste üç ayrı oyunla kutlayan Haldun Dormen, "Bazıları şikâyet edip duruyor, 'olmuyor efendim' demek kendine acımaktan başka bir şey değil," mesajını veriyor..
Haldun Dormen, 55'inci sanat yılına yönettiği iki yeni tiyatro oyunu ve oyuncu olarak yer aldığı Kibarlik Budalasi ile girdi. Geçen sezon sahnelenmeye başlayan, Hakan Altıner yönetimindeki Kibarlik Budalasi bugün 100'ncü temsilini yaparken, Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu müzikali önceki akşam perdesini açtı. Onlar Ermiş Muradina adlı oyunun ise yarın galası yapılacak.

HALDUN DORMEN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Sanatçı, "50 küsur yıldır ilk kez böyle bir şey yaşıyorum. Bir gün arayla galam var, o aradaki günde de oyuncu olarak sahnedeyim. Gerçekten boş geçen bir saniyem yok. Allah'tan oyunlar çok iyi hazırlanmıştı da telaş etmiyorum," diyor. Dormen'in sahneye koyduğu 182 oyundan 44'ü müzikal; 1961'de ilk batılı müzikal Sokak Kizi Irma ile başlayan yolculuk hâlâ devam ediyor. Türkiye'yi müzikale 'boğan' Dormen: "Bazıları şikâyet edip duruyor, 'olmuyor efendim' demek kendine acımaktan başka bir şey değil. Herkesin yapabileceği şeyler var, ben bu yaşta hâlâ uğraşıyorum, hiç ümitsiz olmadım, 1955'ten beri sanat mücadelesini hiç bırakmadım," diyerek tiyatro dünyasına eleştirisini de gönderiyor.

Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu; Dormen'in Türkçe'ye çevirerek sahneye koyduğu ve kendisiyle Ayfer Feray, Altan Erbulak, Erol Günaydın, Hadi Çaman, Turgut Boralı'nın da yer aldığı ihtişamlı kadrosuyla ilk defa 1965'te sahnelenen, eski Roma'da bir kölenin özgürlüğüne kavuşma çabasını komedi unsurlarıyla anlatan bir müzikal. Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde sahnelenecek oyunun revize edilmiş halinde, Ayşen Gruda, Bilge Zobu, Nuri Gökaşan gibi deneyimli tiyatrocularla beraber yeni nesil oyuncular rol alıyor.
Gencay Gürün'ün Türkçe'ye çevirdiği, İstanbul'da ilk defa 1939'da sahnelenmiş dört buçuk saatlik Maksim'deki Kiz adlı oyundan yine Dormen'in uyarladığı komedi Onlar Ermiş Muradina ise İBB Şehir Tiyatroları'nda sahnelenecek.