kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tüm yurtta nevruz kutlamaları

AJANSLAR
Giriş Saati : 21.03.2009 11:25
Güncelleme : 21.03.2009 21:49
Yeni Haber
Nevruz tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor.....
İstanbul ve Mersin'de polisin geniş güvenlik önlemi aldığı miting alanlarına grupların gelişinde herhangi bir sorun yaşanmadı. Bunda siyasi partilerin uyarıları ve polisin yoğun tedbirlerinin etkili olduğu ifade ediliyor.

İstanbul'da miting yapılacak Sultanahmet ve Kazlıçeşme Meydanları'na açılan tüm yollar emniyet tarafından kapatıldı. Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'nda düzenlediği nevruz kutlamalarına katılım halen devam ediyor. Polis ekipleri, alan girişinde herkesi güvenlik koridorundan geçirerek tek tek arıyor.

Her yıl yaşanan lastik yakma ve korsan gösterilere bu yıl ise henüz rastlanmadı. Olayların sık yaşandığı illerden olan Mersin'de de DTP'nin Metropol miting alanına güvenlik önlemleri alındı. Konuyla ilgili bilgi veren emniyet yetkilileri, miting alanlarının havadan ve yerden sürekli olarak izlendiğini tüm tedbirlerin de alındığını söylediler.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN NEVRUZ KARELERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Herhangi bir olay beklenmediği vurgulanırken bunda seçim öncesi olması ve DTP'lilerin belediye seçimleri öncesi bir olay çıkmaması için uyarılarda bulunmasının da etkili olduğu vurgulanıyor.


* "DÜNYADA NEVRUZ KUTLAMALARI" İÇİN TIKLAYINIZ


DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları binlerce vatandaşın katılımıyla başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Şanlıurfa yolu üzerinde bulunan Nevruz Parkı'na gelen yüzlerce vatandaş, alana alındı.

Kutlamalar çerçevesinde vatandaşlar müzik eşliğinde coşarken, bir grup terörist başı Öcalan'ın posterlerini açıp yasadışı slogan attı. Alana gelen DTP'li vekiller Ahmet Türk, Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk, eski DEP Milletvekili Leyla Zana ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir vatandaşların ilgisiyle karşılandı. DTP'li vekiller ve Baydemir'e ulaşmak isteyen vatandaşlar, izdihama neden oldu. DTP'li vekiller ve Baydemir, güçlükle alana girebildi. 270 yerli ve yabancı gazetecinin izlediği Nevruz kutlamalarında ailelerini kaybeden çocukları için kayıp çadırı açıldı. Bulunan çocukların aileleri, çocuklarını almaları konusunda yapılan anonslarla uyarıldı.

EGE ÜNİVERSİTESİ

Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörlüğü ve EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen Nevruz kutlaması renkli görüntülere sahne oldu.

Açılışta konuşan EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azmi Telefoncu, "Nevruz'a ideolojik bir anlam yüklemek boşuna çabadır. Bu bayram, birleştirici bir unsurdur." dedi.

EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen de "Nevruz, eski yıldan çıkış ve yeni bir güne, yeni bir yıla başlamaktır. Tazeliktir, barıştır. Üstelik sadece Orta Asya'ya ve Türk dünyasına da ait değildir. Çeşitli şekillerini birçok ülkede görebiliriz." şeklinde konuştu.

Daha sonra Doç. Dr. Ali Erol başkanlığında, "Türk Dünyasında Nevruz" konulu panel düzenlendi. Panelde enstitünün Türkmenistan, İran, Doğu Türkistan ve Özbekistan uyruklu öğrencileri, kendi ülkelerindeki Nevruz kutlamalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Ardından Nevruz yemeği için Kültür Sanat Evi'nin bahçesine çıkıldı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın da katıldığı yemekte Özbek pilavı, lokma ve renkli yumurta dağıtıldı.

EÜ Türk Halk Dansları Topluluğu zeybek ve kolbastı oyunlarıyla, Türk Halk Müziği Topluluğu da şarkı ve türkülerle güne renk kattı.

MERSİN

Mersin son yılların en sakin ve olaysız Nevruz'unu yaşıyor.

Hafta başından bu yana herhangi bir lastik yakma ya da korsan gösteri yaşanmaması dikkat çekiyor. Olayların yaşanmamasında yerel seçimlerin etkili olduğu yorumu yapılıyor.

Demokratik Toplum Partisi (DTP)'li belediye başkanlarının adayların yerel seçimler öncesinde yaptıkları seçim gezilerinde Nevruz kutlamalarında olay çıkarmayın uyarılarında bulunduğu iddia ediliyor.

Geçen yıllarda olayların yaşandığı Siteler Polis Karakolu önünde polis yine tedbirlerini alsa da hiçbir olay yaşanmadı.

Vatandaşların geç saatlere kadar rahatlıkla gezmesi dikkat çekti. DTP tarafından izin alınan Nevruz kutlamaları ise Metropol miting alanında pazar günü yapılacak.

Kutlamalara DTP Eş Genel Başkanı Emine Ayna'nın katılması bekleniyor.

TUNCELİ

Tunceli'de yapılacak olan iki ayrı Nevruz kutlamasının ilki, Tunceli Valisi Mustafa Yaman ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Mehmet Çörten'in Nevruz ateşini yakmalarıyla başladı.

Tunceli'de bu yıl baharın gelişini simgeleyen Nevruz kutlamaları iki ayrı törenle kutlanıyor. Valiliğin düzenlediği tören Kültür Merkezi'nde başladı. Merkez önündeki kutlamaya Nevruz ateşinin Vali Mustafa Yaman, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Mehmet Çörten ve Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Beyazıt tarafından yakılmasıyla başlandı.

Anadolu Öğretmen Lisesi ve Diyapağa İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından resim sergisi gezildi. Serdar Çelik'in keman ve gitar müzik
dinletilerinin ardından Tunceli Üniversitesi Türk Halk Müziği Korosu konser verdi. Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ'un konuşmasının ardından, tören Doç. Dr. Hüseyin Yılmaz'ın "Nevruz ve Hz. Ali Efendimiz" konulu konferansla sona erdi.

İkinci törenin ise DTP ve onu destekleyen gruplar tarafından saat 12.00'da Kışla Meydanı'nda yapılacağı bildirildi. DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis'in konuşmasıyla başlayacak tören, Nevruz ateşinin yakılmasının ardından Kardeş Türkülerin konseriyle sürecek.

SİVAS

Sivas Valiliği tarafından organize edilen Nevruz Bayramı etkinliklerinde renkli görüntüler yaşandı.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde yapılan kutlamalara protokol ve öğrenciler katıldı. Folklor gösterisi ile başlayan etkinliklerde konuşan Vali Veysel Dalmaz, Nevruz Bayramı'nın Türk adetlerindeki en eski bayram olduğunu söyledi.

Yıllardır büyük bir coşku ile kutlanan Nevruz'u bazı grupların farklı yöne çekmek istediğini söyleyen Vali Dalmaz, "Nevruz ateşi içimizi ısıtıyor. Asla ve asla yakmayacak. Birlik ve beraberliğimizi bozmayacak. Kardeşin kardeşe düşman olduğu bu dönemde Nevruz Bayramı daha da önem kazanmıştır.

Sivas'ımızda birbirimize kitlenmiş ellerle hep beraber yürümekteyiz. Nevruz'un bolluk ve bereket getirmesini temenni ediyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Nevruz konulu şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verilirken, protokol üyeleri kendi aralarında yumurta tokuşturdu.

Etkinlikler Vali Veysel Dalmaz'ın demir dövmesi ve yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlaması ile devam etti. AK Parti Sivas Milletvekili Hazma Yerlikaya ile Hacı Bektaşi Anadolu Kültür Vakfı Sivas Şube Başkanı Ebubekir Işık, el ele ateş üzerinden atladı.

ARDAHAN

Baharın müjdecisi olarak adlandırılan Nevruz, Ardahan'da coşkuyla kutlandı.

Ardahan Kongre Caddesi üzerinde gerçekleşen Nevruz kutlamalarına havanın güneşli olması dolayısıyla vatandaşlar ilgi gösterdi. Vali Selim Cebiroğlu, Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci ve daire amirlerinin katıldığı kutlamalarda halaylar çekildi, halk oyunlar gösterisi sunuldu. Nevruz geleneği olarak örste demir dövüldü, yumurta tokuşturuldu, yöreye özgü geleneksel oyunlar oynandı.

Nevruz ateşinin yakıldığı kutlamalarda Vali Selim Cebiroğlu başta olmak üzere protokol üyeleri ateşin üzerinden atladı. Programda konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili İsmail Mor, Nevruz'un tarihi ve önemiyle ilgili bilgiler verdi.