kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Türkiye 47 milyar $ ödeyecek en ucuz ve hazır kaynak IMF'

Tarık YILMAZ
21.03.2009
HSBC Türkiye Genel Müdürü Antika, IMF ile anlaşmanın siyasi tercih olduğunu belirterek "Ancak bu yıl 47 milyar dolarlık borç ödemesi var. Yapılacak olası bir anlaşma herkesi rahatlacaktır" dedi..
HSBC Türkiye Genel Müdürü Piraye Antika, yeni bir dünya düzeni kurulduğunu, çok büyük belirsizliğin ortasında oturulduğunu söyleyerek başladı uzun dönem sonra ilk kez çıktığı basın toplantısına. Türkiye için bu dönemde ciddi bir fırsat penceresi olduğuna inanan Antika, büyümenin artık dışa dayalı değil tasarrufa dayalı olacağını söyledi. Antika'nın sözlerinin en önemli noktalarından biri ise Türkiye'nin bu yıl 47 milyar dolarlık kredi ödemesi yapacağı ve en ucuz kaynağın IMF olduğuna yönelik saptamasıydı. HSBC Genel Müdürü, her ne kadar IMF anlaşmasının siyasi bir tercih olduğunu söylese de yapılacak anlaşmanın herkesi rahatlatacağını dile getirdi. HSBC Genel Müdürlük binasında basın mensuplarıyla bir toplantı düzenleyen Antika, şu önemli değerlendirmeleri yaptı:

YENİ DÜNYA DÜZENİ:
Krizi kimse öngöremedi. Herkes, daha geçen ekimde kabul etti bunu. Aslında buna kriz demeyeyim. Bana, yeni bir dünya düzeni kuruluyormuş gibi geliyor. Yapısal olarak da, gerek küçük işletmelerin gerekse ülkelerin ekonomilerinin uzun dönemde yeni dünya düzenine nasıl adapte olacakları konusu var. Bugün çok büyük belirsizliğin ortasındayız.

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT:
Bu belirsizlik ortamında çözümlenmesi zaman alacak ancak gelişen ülkeler, özellikle de Türkiye için bir fırsat penceresi. Krize neden olan ülkeler, dış finansmana dayalı politikaların pek sürdürülebilir olmadığını tahmin ediyor. Türkiye'de serbest piyasa ekonomisine müdahale edilmedi, kıt kaynaklar tüketilmedi. Şimdiye kadar yaşananlar tabii ki çok büyük sosyal sorun yaşatıyor. En büyük sorun da istihdam. Fakat piyasalar açısından krizin etkisi kontrollü oldu.

IMF RAHATLATIR:
Türkiye'nin bu yıl 47 milyar dolar kredi ödemesi var. Bu Türkiye'nin çevirebileceği birşey aslında. Mesela IMF'den 20-30 milyar dolar ek kaynak sağlanabilir. En ucuz, hazır para olduğu için IMF diyorum. Yoksa tek seçenek değil. Türkiye'nin elini rahatlatır. IMF bir politika tercihi. 2010 daha rahat görünüyor. Keza döndürülmesi gereken kredi miktarı 27 milyar dolar kadar. Bence pozitif, yapıcı tebdirli uyarıcı olmalıyız.