kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Palandöken karını meteoroloji 'eritti'

Sinan AYDIN / SABAH
21.03.2009
Zirvede kar tutmayan bölgede ölçüm yapıldığı için kar kalınlığı iki yıldır düşük çıktı. Turist sayısı yarıya düştü. 300 kişi işten çıkarıldı..
Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Palandöken, yanlış ölçüm kurbanı. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Erzurum'da son iki yılda turist sayısı yarı yarıya azaldı. Bıçak gibi kesilen talep ve rezervasyon iptalleri nedeniyle doluluk oranları yüzde 50'lere gerileyen oteller zarar etti, yaklaşık 300 kişi işten çıkarıldı. İddiaya göre Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, yanlış noktaya kurduğu ölçüm cihazı ile Palandöken Kayak Merkezi'ndeki kar kalınlığını olduğundan çok daha düşük ölçüyordu. İnternetteki ölçüm sonuçlarına bakarak kar olmadığını düşünen yerli ve yabancı turistler de rezervasyonlarını iptal ettirdi. Daha önce yaklaşık 6 ay süren kış sezonunda 100 binin üzerinde turist ağırlayan Palandöken'deki bu rakam son iki yılda önce 75 bine ardından 45 bine geriledi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün Palandöken Kayak Merkezi'ndeki kar kalınlığını yanlış ölçtüğünü ortaya çıkaran, Türkiye Kayak Vakfı oldu. Palandöken'e lapa lapa kar yağarken ölçümlerin çok düşük olduğunu gören Vakıf, kendi ölçümlerini yaparak verileri test etti. Kayak pistlerinden alınan ölçümlerle, meteorolojinin verdiği rakamlar karşılaştırıldığında ortada çok büyük bir fark olduğu görüldü.

CİHAZ YANLIŞ YERDE
Türkiye Kayak Vakfı 2'nci Başkanı Murat Tosun, "Ölçüm cihazı, dağın yüksek ve sırt kesimine yerleştirildiği için rüzgar alıyor ve bölgede kar kalmıyor. Böyle olunca da pistlerde 80-90 santim kar varken, Meteoroloji 10 santim ilan ediyor. Yapılan bu ciddi hata, Palandöken'e turistin gelmesini engelliyor. Yanlış ölçüm nedeniyle Palandöken'e turist gelmiyor" dedi. Sinek avlayan oteller, kardan vazgeçip ayakta kalma mücadelesine başladı. Bu süreçte yaklaşık 300 işçi de işten çıkarıldı. "Meteoroloji mağduru" olduk diyen bu işçiler şimdi konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor. İşçilerin, hem maddi hem de manevi tazminat talebiyle Meteoroloji Müdürlüğü aleyhinde dava açacakları belirtildi.
Haberin fotoğrafları