kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Benim annem iş kadını!

Bu yazıyı Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek 'e ithaf ediyorum!..
Bakan Şimşek, hiç vakit kaybetmesin, güzel güzel istifasını versin! İşsizlik ile ilgili yaptığı gaf ortada. Cumhuriyet tarihinin rekor işsizlik açıklamasını duyunca galiba içindeki öfkeyi kustu, "İşsizliğin nedeni kadınlar" dedi. İşin içinden çıkıverdi! Olay büyüyünce de, "Ben böyle söylemedim" deyip zeytinyağı gibi suyun üstüne çıkmaya çalıştı.
Şimşek'in işsizlik özrü kabahatinden büyük!..
Ülke nüfusunun yarısı, çalışan nüfusun beşte biri kadın! Keşke kadın çalışsa, bakın neler oluyor!
Nereden bileyim, Şimşek böyle konuşacak! Geçen hafta Türkiye'nin 28 yeni kadını ile tanıştım. Ben onlara "Citi" kadınları diyorum.
Citibank, iki yıldır kadın mikro (küçük) girişimcilere ödül vermek için yarışma düzenliyor. Bu bir çeşit sosyal sorumluk projesi. Citi, küçük iş yapan kadınların mikro kredi konusunda rol model olmasını istiyor.
Konuyla ilgili olarak iki vakıf; Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile işbirliği yapıyor.
Bu yıl Citi yarışmasına 1200 kadın başvurdu. Kadınların öyküleri birbirinden çok farklı olmasına rağmen birçok noktada birleşiyor. Kadınların çoğu evli. Kocalar yaşlı olduğu için elden ayaktan düşmüş, ya hasta, ya işsiz ! Birçoğu evi terk etmiş, çekip gitmiş. Bir bölümü de Mahsun Kırmızıgül'ün tartışılan "Güneşi Gördüm" filminde olduğu gibi dağlardaymış !..
Çocuk sayısı çok. Yarışmaya katılan kadınların bir kısmı Türkçe anlıyor ama konuşamıyor. En güzeli, Türk, Kürt, Çerkez fark etmez, kadınların istisnasız hepsi kızerkek ayrımı yapmadan, kaç çocuk olursa olsun, okutmaya gayret ediyor.
Doğu ve Güneydoğulu kadınlar ise hapisten yeni çıkıp iş bulamayan çocuklarına iş açmaya çalışıyor. Çünkü evlatlarının gözü yeniden dağlara dönsün istemiyor!..
Çocuklar, "Aman anne çalış!" diyor.
Geçen hafta KEDV, bu 28 kadını Tünel'de "Hacer'in Kahvesi" nde ağırladı. Biz de oradaydık. Kürtçe, Türkçe türküler söylendi. Yoksul kadınlar Beyoğlu'nu tanıdı. Mutluydular. İş kadını ya, hepsinin elinde bir cep telefonu var. Kadınlar, İstanbul'un varoşlarında yaşayan ve üniversitede okuyan çocuklarını yemeğe davet ettiler.
Çocuklar cin, yeni kadınları cin!..
Helal olsun dedik...
Üniversiteli gençler, "çalışan ve üreten" anneleriyle gurur duyuyordu. Bize, "Benim annem kadını" vurgusuyla kendilerini anlattılar.
Keşke daha çok kadın ücretsiz ev işçiliğinden ücretli kadınlığına transfer olabilse! Türkiye farklı olmaz mı?
Farklılıklar Türkiye'nin zenginliği değil mi?
Yoksulluktan çıkıp gelen bakan Şimşek'e bir önerim var. Kendisini kadınlara affettirmek için milletvekillerinin maaşlarından bir mikro kredi fonu oluşturulsun. Türkiye'nin yoksul kadınlarına iş ve aş yaratılsın. Kadınlar çalışsın. Çevresini kalkındırsın. Kadınlar iş yapıp, çevresindeki kadına iş vermek istiyor. Sigortalı işçi çalıştırmak istiyor. Birbirlerine iş desteği veriyor.
Kimse çalışan kadından korkmasın!!!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın