kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Gözünü sevdiğim, faizdeki indirimi kredilere de yansıt'

21.03.2009
Sanayi Bakanı Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararına destek verirken, bankaları eleştirdi. "Mevduat faizleri düşerken kredi faizleri neden hâlâ yüksek"..
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın son faiz indirimlerinin bankalar tarafından dikkate alınmamasından yakındı. Bankaların indirimleri sadece mevduat faizlerine yansıttığına dikkat çeken Çağlayan, "E gözünü sevdiğim sen parayı alırken indirimi yansıtıyorsun, peki tüketici kredilerinde, esnafa, sanayiciye, KOBİ'lere verdiğin kredilerde de bunu yansıt. Yansıtmazsan ayıp olur" dedi.

KREDİ FAİZLERİNE DÜZENLEME
Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM) 48. Genel Kurul Toplantısı'na katılan Bakan Çağlayan gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. Çağlayan, çıkarmak üzere oldukları yeni bir yönetmelikle bankaların açıkladıkları faiz oranlarına çeki düzen vereceklerini de belirterek, "Bankaların açıkladıkları faiz oranları tüketicinin bankaya gittiğinde karşılaştığı rakamlar birbirini tutmuyor. Ekspertiz ücreti, dosya ücreti vs. derken tüketici 1.29'dan kredi kullanmayı hayal ederek bankaya gidince daha yüksek rakamlarla karşı karşıya kalıyor. Artık bundan sonra verecekler, tüm ilanlarda kredinin nihai maliyetinin ne olacağını bildirecekler" dedi. Son günlerde yeniden gündeme gelen kredi garanti fonunun nasıl işleyeceğine ilişkin bir soruya da şu cevabı verdi: "Burada önemli olan hazinenin koyacağı bir miktarın üzerinde çarpan etkisiyle, en az altı kat etkiyle, KOBİ'lerimize, sanayicimize, tüccarımıza bir kredi hacmi oluşturmak. Gerekirse onların alacakları kredilerde bir teminat yapısı oluşturma ve firmalarımızın bankacılık sektörüyle bozulmuş ilişkilerini yeniden düzenleyecek bir sistem kurmaktır. Geçmişteki İstanbul ve Anadolu yaklaşımlarını da içeren, üst üste koyan diğer taraftan da kredi alma mekanizmasını da kuvvetlendirecek bir çalışma bu."