kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tüp bebek merkezleri seçerken dikkat

AA
Giriş Saati : 21.03.2009 09:40
Güncelleme : 21.03.2009 22:29
Yeni Haber
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yaralı, ''iyi bir tüp bebek merkezinde gebelik oranlarının yüksek, çoğul gebelik oranlarının düşük olması'' gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Yaralı, tüp bebek yönteminin dünyada 30, Türkiye'de ise yaklaşık 20 yıldır uygulandığını söyledi.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığınca sertifikalandırılmış 105 tüp bebek merkezi bulunduğunu bildiren Yaralı, tüp bebek tedavilerinin, kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin çocuk sahibi olmasını sağlarken çoğul gebelik riskini de artırabildiğini kaydetti.

Yaralı, tüp bebek yönteminin, sağlıklı gebeliğin sağlanması, tedavi sürecinde anne ve bebeğin sağlıklarının korunması, tedavi sürecinde annenin psikolojik dengesinin bozulmaması ve çoğul gebelik oranlarının düşük olabilmesi için tüp bebek merkezlerinin seçiminde dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Öncelikle ''iyi bir tüp bebek merkezinde gebelik oranlarının yüksek, çoğul gebelik oranlarının düşük olması'' gerektiğini vurgulayan Yaralı, ''Başarılı embriyo dondurma işlemi de kalite göstergesidir'' dedi.

Yaralı, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bir tüp bebek merkezine başvurduklarında ''embriyo transferi başına gebelik oranı, çoğul gebelik oranı ve dondurma çözmede başarı oranları nedir?'' olmak üzere 3 soruyu mutlaka yöneltmeleri gerektiğini belirterek, ''İyi bir merkezde gebelik oranları yüzde 50-55 ve üstünde olmalı. Çoğul gebelikte ikiz bebek oranı yüzde 25 ve altında, üçüz gebelik oranı da yüzde 3'ten düşük olmalı. Donmaçözme uygulamaları da embriyo transferi başına gebelik oranının yüzde 50'si civarında olmalı'' görüşünü bildirdi.

EMBRİYO DONDURMANIN AMACI NEDİR?


Prof. Dr. Yaralı, tüp bebek yönteminde kadına fazla yumurta geliştirmesi için ilaç tedavi uygulandığını ifade ederek, ''Uygulama sonrasında eğer kaliteli embriyo sayısı transfer edeceğimizden daha fazlaysa bunlardan iyi kaliteli olanları seçiyoruz ve donduruyoruz. Yaklaşık 4-5 beş embriyo transferinin birinde dondurmaya uygun embriyolar olabiliyor. Hasta bu uygulamada gebe kalmazsa dondurduğumuz bu embriyoları çözüp rahim içine tekrar naklediyoruz'' dedi.

Tüp bebekte gebelik şansını azaltmadan, çoğul gebelik riskini en aza indirgemek için etkin bir embriyo transferi politikası izlenmesi gerektiğini dile getiren Yaralı, şunları kaydetti:

''Özellikle 35 yaş altında, iyi kaliteli embriyo varlığında ve ilk uygulamada en fazla iki embriyo transfer edilmelidir. Elde edilen kaliteli, iyi, fazla embriyolar ise dondurularak saklanmalıdır. Embriyoların dondurularak saklanmasının hem ekonomik hem de psikolojik yararları vardır. Dondurulan embriyoların çözülerek transferi uygulamasında, hastaya en az ilaç kullanımıyla transfer gerçekleştiriliyor. Ayrıca hasta hazırlanmasında takip çok daha basit. Çünkü yumurta toplama işlemi yapılmıyor. Dondurulup çözülme sonrası hastaya yaklaşık yüzde 45 civarında başarı şansı sunuluyor. Dolayısıyla dondurarak saklama-çözme sonrasında neredeyse taze uygulama kadar başarı şansı elde ediyoruz.''

Yaralı, çiftlerden izin belgesi alınarak dondurulan embriyoların, Türkiye'de Sağlık Bakanlığınca hazırlanan ve yürürlüğe giren yasa uyarınca 3 yıl boyunca sıvı nitrojen içerisinde saklanabildiğini belirterek, çiftlerin arzu ettikleri takdirde üç yıl daha süre uzatma şansına sahip olduğunu bildirdi.

SPERMLERİN DONDURULMASI

Spermlerin de dondurulabildiğini anlatan Yaralı, şunları söyledi:

''Bazı durumlarda daha sonra tüp bebek tedavisi için kullanılmak üzere meni sperminin dondurularak saklanması gerekiyor. Örneğin, erkek üreme organı tümörlerinde cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi öncesi spermler dondurulabilir. Yine diğer sistem tümörleri için sperm yapımını etkileyebilecek radyoterapi, kemoterapi öncesi bu işleme başvurulabilir. Ayrıca, ağır sperm bozukluğu varlığında dondurulur. Daha ileride hiç sperm bulunamaması riskine karşı bu kişilerde sperm dondurulur.

Tüp bebek tedavisi sırasında bazı kişiler, mastürbasyonla sperm vermede güçlük çekiyor. İşte bu gurupta bulunanlar da sperm dondurma işleminden yararlanabilir.

Öte yandan, testisinde hiç sperm olmayan hastalara testisten biyopsi yaparken hareketli sperm elde ettiğimiz testis dokusunu da başarılı olarak dondurup saklayabiliyoruz.''