kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Ön planda insan yine insan

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
13.02.2009
İLİŞKİLİ HABERLER
Ön planda insan yine insan
Berlin'deki bir grup film de ön plana insanı, bireyi koyuyor. Ama bu insan ilişkilerini tam anlamıyla çağımızın çok belirli çerçevesine oturtarak... Örneğin o muhteşem İran filmi Elly Hakkında... İran sinemasının alışılmış tüm ögelerinden farklı bir film bu. İran orta sınıflarından üç çift, yeni boşanmış bir genç adam ve ona müstakbel eş olarak çağrıldığı anlaşılan Elly adlı bir genç kadınla birlikte Hazar denizi kıyısında tatile çıkıyorlar. Değişik ilişkiler gelişirken, genç kadının birden ortadan kaybolması büyük bir gerilim yaratıyor.
Hele Elly'nin bilinmeyen nişanlısı çıkıp gelince... Yönetmen Aşgar Ferhadi çok farklı bir film yapmış. Neredeyse Batı tarzı bir gerilimin içine cinsler-arası yalanlara ve yapaylıklara dayalı tüm bir toplum ahlakı eleştirisi sokmuş. Tek sözcükle, bravo! Alman filmi Alle Anderen-Başka Herkes de çok kişisel bir film. Hani arada bir gelip kadın-erkek ilişilerini tümüyle yenileyen filmler vardır: Betty Blue, Leaving Las Vegas, Dalgalara Karşı, Konuş Onunla ya da Gilles'in Karısı gibi... Başka Herkes de öyle. Birbirlerine delicesine tutulan, ama bir tatil sırasında bir araya geldikleri daha yaşlı bir çiftin negatif etkisinin de katkısıyla bunu sürdüremeyen bir kadınla erkeğin öyküsü, ne inceliklerle anlatılmış! Modern bir aşk hikâyesi ve 'elde var hüzün!' Genç yönetmeni Maren Ade adına büyük başarı.
En iyiler arasında bir de Latin Amerika filmi var. Arjantinli yönetmen Adrian Biniez'in ilk filmi Gigante-Dev bir büyük mağazada çalışan dev gibi iri bir güvenlik görevlisiyle, onun monitörlerden olup biteni gözetlerken tanıdığı bir temizlikçi kadının hikâyesini anlatıyor. Bu alışılmadık kahramanlar sıradan bir dekor önünde garip bir öykü yaşıyorlar. Toplumsal gözlem, birey analizi, aşkın yapısı üzerine bir felsefe ve de keskin, tipik Latin Amerikan bir mizah birbirine karışıyor. Ve ortaya çok hoş bir kokteyl çıkıyor İşte Berlin 2009'un en flaş filmleri bunlar. Bakalım hangileri kazanacak, dünyaya açılacak ve ülkemize dek gelecek...