kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

'İşsizlik özellikle kadınların işgücüne katılımıyla arttı'

18.03.2009
Kriz nedeniyle 150-200 bin kişinin işini kaybettiğini açıklayan Bakan Şimşek, işsizlik oranındaki artışın nedenini de krizde özellikle kadınların işgücüne katılımının artması olarak gösterdi..
Devlet Bakani Mehmet Şimşek, işsizlik oranindaki artişin iyi okunmasi gerektigini belirterek, "Işsizlik orani niye artiyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş araniyor. Özellikle kadinlar arasinda kriz döneminde işgücüne katilim orani daha artiyor" dedi.
Bakan Şimşek, Eskişehir Sanayici ve Işadamlari Dernegince düzenlenen "Küresel Mali Kriz ve Türkiye Ekonomisi'' konulu konferansta yaptigi konuşmada, son bir yilda işgücündeki artişin 1 milyon 130 bin oldugunu söyledi.

830 BİN KİŞİ İŞ BULAMADI
Yaklaşik 300 bin kişiye iş bulundugunu, geri kalanina ise iş temin edilemedigini, işsizlik oranindaki artişin temelinde bunun bulundugunu kaydeden Şimşek, şöyle konuştu: "Işsizlik orani niye artiyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş araniyor. Özellikle kadinlar arasinda kriz döneminde işgücüne katilim orani daha artiyor. Türkiye'nin 72 milyonluk bir nüfusu var. Bunun 50 milyondan fazlasi çalişma çaginda. Yani iş yapabilir noktasinda. Bunun neredeyse yarisi iş aramiyor. Ev kadini olmasi, egitim gibi nedenlerle... Nasil sanayi üretimi ihracat agirlikli olarak düşüyorsa, sanayi üretimi stoklari eritmek için düşüyorsa, işsizlik oranindaki artişi da iyi okumak lazim." Türkiye ve ABD'deki işsizlik orani artişlari arasinda daglar kadar fark bulundugunu ifade eden Bakan Mehmet Şimşek, Amerika'da işi olanlarin, bunu kaybetmesi sonucu işsizlik görüldügüne işaret etti.
Kötümserligin pompalandigini belirten Devlet Bakani Şimşek, Dogru işsizlik orani yüksek bir rakam. Ama bunun nereden kaynaklandigini görmekte çok büyük fayda görüyorum. Işadamlarimizin moralini yüksek tutmak açisindan bunu söylüyorum" dedi.

HERŞEYİ TELAFİ EDEMEYİZ
Şimşek, daha rasyonel teşvik modeli hazırladıklarını belirtirken, "Her şeyi telafi edemeyiz ama mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanarak krizden sıyrılmaya çalışıyoruz" dedi.