kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Diyet yapmak 'aç kalmak' anlamına gelmez

Giriş Saati : 18.03.2009 15:33
Güncelleme : 18.03.2009 23:39
Yeni Haber
Özel Bursa Hayat Hastanesi Diyetisyeni Nurdan Camcı diyet yapmanın aç kalmak olmadığını belirterek, diyetteki asıl amacın sağlıksız beslenme alışkanlıklarının terk edilmesi olduğunu söyledi...
Diyet yapmanın tam olarak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanma süreci olduğunu belirten Diyetisyen Nurdan Camcı, "Diyet yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta diyetin kişiye özel olmasıdır. Boyuna, kilosuna, yaşına, cinsiyetine, aktivite düzeyine, çalışma koşullarına ve beslenme alışkanlıklarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak diyetler yapılmalıdır" dedi.

Zayıflamaya karar veren bireyin ilk yapması gereken şeyin bir doktora ya da diyetisyene başvurmak olması gerektiğini belirten Diyetisyen Camcı, "Zayıflamaya karar verildiğinde öncelikle bir doktor veya diyetisyene başvurulması ve uzman gözetiminde diyete başlanması en doğru yol olacaktır. Hangi besinden ne kadar tüketilmesi gerektiği protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral dengesinin ne şekilde korunacağı tamamen diyetisyenler tarafından hazırlanan bir program ile belirlenmelidir" diye konuştu.

Sağlıklı beslenmek için her bireyin uygulaması gereken ortak durumları olduğunu dile getiren Camcı açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Günde 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenilmelidir. Sık sık, azar azar beslenmek metabolizmayı hızlandırmaktadır. Aç kalmak ve öğün atlamak, bir sonraki öğünde fazla yemek yenilmesine neden olur.

Günde 8 -10 bardak su içilmelidir. Suyun; alınan besinlerin sindiriminden, metabolik atıkların dışarı atılmasına kadar her aşamada çok önemli görevleri bulunur. Bu nedenle günlük sıvı tüketimi arttırılmak gerekir.

Kilo kontrolünde en önemli faktörlerden biri de fiziksel aktivitedir. Düzenli fiziksel aktivitenin lipit (yağ) metabolizmasına olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. HDL kolesterolünü (iyi kolesterol) artırırken, bazı durumlarda toplam LDL kolesterolünü (kötü kolesterol) düşürerek koroner kalp hastalığı riskini azaltmakta, ayrıca yüksek plazma trigliserid düzeyini de düşürmektedir."

(CİHAN)