kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Bi dünya' sinemacı geliyor; muhatap yok!

OLKAN ÖZYURT
17.03.2009
40 ülkede izlenen Gitmek'i çeken Hüseyin Karabey, yeni projesi Unutma Beni'de ünlü sinemacıları 'İstanbul' için buluşturuyor. 2010'a başvuran Karabey'in muhatabı yok..
Yönetmen Hüseyin Karabey, yeni sinema projesi Unutma Beni'de yine yaşanmışlıktan yola çıkarak, İstanbul'un kozmopolitik renkliliğini anlatmayı ve bugün İstanbul'un çok kültürlülüğe dair hatırlanmayan kültürel belleğini ortaya çıkarmayı planlıyor. Ama yalnız değil, yolu İstanbul'dan geçen Balkan, Ortadoğu ve Uzakdoğu kökenli yönetmen ve senaristler de onunla birlikte. Sinemacılar İstanbul üzerine kısa filmlerden oluşan büyük bir film çekecek.

Gitmek ile katıldığı festivallerde birçok sinemacıyla tanışan Karabey, "İstanbul birçok sinemacının yaşamında derin izler barındırıyor," diyor. Leyleğin Geciken Adımı, Ulysses'in Bakışı gibi filmlerinin senaristi, yazar Petros Markaris ile aralarındaki tesadüfi bağ ise bu projeyi yapması için Karabey'i iyice cesaretlendirmiş.

"Petros ile sohbetimde onun İstanbul'dan 40 yıl önce ayrılmak zorunda kaldığını öğrendim. Ve sohbetimiz sonucu Petros'un yıllar önce terk etmek zorunda kaldığı, doğup büyüdüğü dairede şimdi benim oturduğum ortaya çıktı," diyen Karabey, yönetmen Mani Maserrat- Agah'ın, İran'daki rejim değişikliğinden sonra ailesinin onu daha iyi bir gelecek için ülkeden kaçırma girişiminde ilk durağının İstanbul olduğunu, Omar Shakrawi gibi bir Filistinli ile bir İsrailli'nin kendi topraklarında yasak olan aşklarını İstanbul'da yaşadığını söylüyor.

BABIL'IN SENARISTI VAR
Karabey, sinemacılardaki İstanbul algısını bir projeye dönüştürmek isteyince yönetmenler de kabul etmiş. Projeye katılacak yönetmenler ise şöyle: Paradise Now filmiyle En İyi Yabancı Film dalında Altın Küre alan ve aynı kategoride Oscar'a aday olan yönetmen Hany Abu-Assad (İsrail), Like Chief, Like God'un yönetmeni Stergios Niziris (Yunanistan), Kar'la Cannes'da Eleştirmenler Haftası Büyük Ödülü alan Aida Begic (Saraybosna), Go With Peace Jamil'le Rotterdam Film Festivali'nde Kaplan Ödülü alan Omar Shargawi (Filistin), Ciao Bella ile dikkat çeken Mani Maserrat- Agah (İran), kısa filmleriyle tanınan Stefan Arsenijevic; (Sırbistan), ülkemizde belgeselleriyle tanınan Harutyun Khachatryan (Gürcistan) ve Hüseyin Karabey (Türkiye). Senarist olarak da Jens Jonsson, Petros Markaris projede yer alacak.

Babil'in senaristi Guillermo Arriaga da projede senaryo danışmanı olacak.
Karabey, projede yer almak isteyen yönetmen ve senaristlerin İstanbul'da bir araya geleceğini ve hep birlikte bir atölye düzenleyeceklerini söylüyor. Proje için Karabey ile en son Takva filmini çeken Yeni Sinemacılar işbirliği içerisinde. Erkan Can, Olgun Şimşek, Settar Tanrıöğen'in filmlerde rol alacağı kesin. Filmin yapımcısı Sevil Demirci, projeyi gerçekleştirmek için İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na (AKBA) başvurduklarını, ancak halen başvuru numarası bile gönderilmediğini belirtiyor. "Projeyi anlatacak muhatap bulamadıklarını" söyleyen Demirci, AKBA'daki yönetim krizinin sona ermesi beklediklerini, AKBA projeyi sahiplenmese bile kendi imkânlarıyla bu projeyi hayata geçireceklerini belirtiyor.