kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Eleanor Warrington, Miuccia Prada'nın tasarımlarının eğitimsiz gözlere ilk bakışta tuhaf gelse de, öneminin trend avcılarınca hemen kavrandığı görüşünde. Warrington, Prada'nın ilkbahar-yaz sezonunda kullandığı kırışık görünümlü kumaşların da çok moda olacağını söylüyor.

El sanatlarına yatırım vakti

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
13.03.2009
Trend uzmanı Eleanor Warrington, yepypeni bir lüks anlayışının ortaya çıkacağını; zanaatın hızla yükselişe geçeceğini söylüyor ve uyarıyor: "Yok olmaya yüz tutan el sanatlarını bir an önce yeni nesillere öğretmeliyiz"..
İstanbul Moda Enstitüsü'nün bu hafta önemli bir konuğu vardı. London College of Fashion (Londra Moda Koleji) eğitmenlerinden Eleanor Warrington, iki gün boyunca Trend Avcılığı ve Trend Tahmin Prensipleri dersleri verdi. Warrington'dan, 1990'larda hayatımıza giren 'coolhunting' veya bizim bildiğimiz tabirle trend avcılığını ve moda alanında öngördüğü trendleri dinledik.

- Tam olarak nedir trend avcılığı?
- Markaların yeni ürün geliştirmeleri ve pazarlama stratejilerine yarayan bir kavram. Özellikle ABD'de çok büyük bir sektör.

- Nasıl çalışır bir trend avcısı?
- Sosyal, ekonomik ve politik gidişata bakar, analiz eder. Seyahat eder, müzeler ve mağazalar gezer. Yeni olan her şeyle ilgilenir. Avcı köpekleri gibidir.

- Ne gibi özelliklere sahip olmalılar?
- Araştırmayı çok sevmeleri lazım. Gözlerinin iyi olması da önemli. Bir şeyi fark edecek gözü yoksa, olmaz. Bazı insanlar yeniyi ve farklıyı anında ayırt eder. Bazıları ise göremez. Bu konuda hep Prada örneğini veririm. Miuccia Prada çok yenilikçi ve yaratıcı biri. Ne zaman yeni bir koleksiyon çıkarsa, birçok kişinin ilk yorumu "Ne acayip, ne çirkin şeyler bunlar," olur. İkinci seferde merakları artar, üçüncü görüşlerinde ise istemeye başlarlar. Trend avcıları ise koleksiyonu gördükleri anda detayların, işçiliğin, kumaşın ve esprinin farkına varırlar. Mesela bu ilkbahar-yaz koleksiyonu için kırışık kumaşlar kullandı. Çok rahat kullanımlı bu kumaşların moda olacağına emin olabilirsiniz.

- Trendler sokaktan podyuma mı çıkıyor, yoksa podyumdan sokağa mı iniyor?
- Her iki şekilde de olabiliyor. John Galliano mesela zamanında striptiz kulüplerinden kauçuklar, dilencilerden de grunge görünümünü almıştı. Ama ünlü markaların benzerlerini mağazalarına koyup sokağa taşıyan zincirler de var.

EKONOMİ, ETEK BOYLARINI ETKİLEMEZ
- Ekonominin moda üzerinde etkisi var mı? Mesela etek boylarının resesyon sırasında uzadığı doğru mu?
- Bu genellemeler, kurgulanmış şeyler. İnsanlar akademik prensipleri modaya uydurmaya bayılır. Ama moda daha görsel, daha içten gelen bir alandır bence.

- Yine de podyumlarda ekonomik sıkıntıları yadsıyan tasarımlar görmeye başlamadık mı?
- "Canlı renklerle moralleri düzeltelim," diyenler olduğu gibi, "Ekonomi kötü, daha mütevazı giyinelim," diyenler de olacak.

- Peki tüketimde ne gibi değişiklikler öngörüyorsunuz?
- İnsanların satın alma alışkanlıkları değişebilir. Hızlı ve ucuz moda devam edecek. Ama duyarlı tüketiciler, daha az satın alacak. Hoş tasarımlı, iyi işçiliği olan ve güzel kumaşların kullanıldığı kaliteli ürünlere dönüş yaşanacak. Çok pahalı olmayan ama kaliteli ürünler yapan ve uzun zamandır ortada olmayan orta kademedeki pazar da geri gelecek.

- Lüksün tanımı da değişiyor deniyor...
- Birçok insan lüks markalar almaya devam edecek ama çok daha üst segmentte bir lüks oluşacak. Özellikle kalite anlamında konuşuyorum; güçlü tasarımlar, yaratıcılık, işçilik ve el sanatları öne çıkacak. Yok olmakta olan el sanatları ve zanaatların önem kazanacağını düşünüyorum. Yeni kuşakların bir an önce eğitilmeye başlanması gerek.
Haberin fotoğrafları