kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

İstanbul Devlet Tiyatrosu Hollywood'a karşı

TÜLİN KOZİKOĞLU
06.03.2009
Angelina Jolie'ye En iyi Kadın Oyuncu Oscar adaylığını getiren Sahtekâr filminin konusunu işleyen bir çocuk oyunu olan Değiştirilmiş Çocuk, Devlet Tiyatroları Cevahir Sahnesi'nde sahneleniyor..
Geçtiğimiz haftalarda sinemalarda Sahtekâr ismiyle oynayan ve Angelina Jolie'ye En İyi Kadın Oyuncu Oscar adaylığını getiren filmin orjinal ismi Changeling'in ne anlama geldiğini hiç merak ettiniz mi? Kelimenin kökü 'to change', yani İngilizce'de değiştirmek fiilinden geliyor. Filmde çocuğu kaybolan bir annenin dramını izliyorsunuz. Çocuğunun ortadan yok olmasından altı ay sonra polisin "Bu senin çocuğundur," diyerek başka bir çocuğu anneye dayatmaları ve annenin polis teşkilatındaki yozlaşmanın kurbanı oluşunu, sonunda akıl hastanesine kadar giden öyküsünü görüyorsunuz. Evet ortada değiştirilmiş bir çocuk var, ama filmin orjinal adı 'değiştirme' kelimesinden ibaret değil.
Changeling, Batı ve Kuzey Avrupa folkloründe perilerin veya trollerin, bir insan bebeğini alabilmek için yerine bıraktıkları peri/troll bebeklere verilen isim. Yani evet, ortada değiştirilmiş bir bebek var, ama bu sıradan bir bebek değil. Güzel, iyi huylu insan bebeğinin yerine bırakılan çirkin ve asabi bir troll bebek! Trollerin bebek değiştirmesi halk arasında anlatılan bir efsane olmakla kalmıyor, günlük yaşamın içine giriyor.
Bu bebeklere karakter, davranış ve fiziksel özellikler bile yakıştırılıyor: Toprak renklerinde saç ve gözlere sahip, sivri kulaklı, hızla uzayan dolaşmış saçları olan, çıplak ayak dolaşmaktan hoşlanan, çok geniş bir kelime dağarcığına sahip, zeki, yemek seçen, ilginç zevkleri olan çocuklar.
O dönemde insanlar bebeklerini böylesi bir felaketten korumak için kapılarına makas veya bıçak asıyorlardı çünkü trollerin ölesiye korktuğu tek şey keskin demir nesnelerdi.
Angelina Jolie'nin filmi artık vizyonda olmadığına göre tüm bunları niye anlatıyoruz? Çünkü şu sıralar Devlet Tiyatroları Cevahir Sahnesi'nde bu konuyu işleyen bir çocuk oyunu sahneleniyor: Değiştirilmiş Çocuk! Bu oyun basında Sahtekar filmi kadar yer aldı mı bilemiyoruz. Üstelik Clint Eastwood tarafından yönetilen film, birden fazla mesaj verme çabası içinde odağını kaybederek hiçbir noktaya tam olarak değinmeyi başaramamış bir film olarak film tarihinde yerini alırken, bu oyun farklı olan' üzerine büyük bir ustalıkla sahnelenmiş.
Haberin fotoğrafları