kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Alkışlara doymayan müzikal: Kabare

FİGEN YANIK
13.03.2009
1966'da Broadway'de sahnelendiğinde olay yaratan, 1972'de beyazperdeye aktarıldığında sekiz Oscar kazanan ve 43 yıldır dünyayı dolaşan müzikaller müzikali Kabare ( Cabaret), nihayet İstanbul'da da sahneleniyor..
"1930'lar Almanyası'nda, Berlin'deyiz. Büyük ekonomik kriz sonrasının kaotik koşullarında yaşanan kırık bir aşk hikâyesi... Ayrıksı sayılabilecek kabare şarkıcısı Sally ile yazar Cliff, bir yılbaşı gecesi tanışıp, birbirlerine âşık olurlar. Bu aşka paralel bir de orta yaşlı bir çift olan pansiyon sahibi Schneider ile Yahudi manav Schulz'un ilişkisine tanık oluruz. Ama yaşam koşulları, toplumsal baskı, bireysel sorunlar ve tırmanan faşizm dalgası, her şeyi kırıp dağıtacaktır." Yönetmen Yücel Erten'in konusunu özetlediği Kabare (Cabaret) müzikali, ilk 1966'da Broadway'de sahnelendiğinde sansasyon yarattı, 1972'de beyazperdeye aktarıldığında ise tam sekiz Oscar birden kazandı. Başrolünde Liza Minnelli'nin oynadığı film, 'Tüm Zamanların En İyi 100 Filmi' listesine de girdi. Müzikali ise 43 yıldır, dünyanın dört bir yanında oynanarak hayranlık uyandırmaya devam ediyor. Şimdi de İstanbul Şehir Tiyatroları'nın, bu sezonun en iddialı çalışmalarından biri olarak duyurduğu Kabare müzikali, nihayet Türkiye'de de sahnelenmeye başladı ve ilk sınavını Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi'nde verdi. Hazırlıkları aylar süren Kabare hakkında bilgi aldığımız Erten, müzikale 'efsane' tanımını kazandıran özelliklerini şöyle anlatıyor: "Müzikale kaynaklık eden öykülerin yazarı Christopher Isherwood, çok duyarlı ve keskin bir gözlemci. Joe Masteroff'un sahne kurgulaması da en ufak bir sarkmaya izin vermeyecek kadar ustalıklı. John Kander'ın müzikleri büyüleyici... 1920'lerin Berlin'ine özgü kabare şansonlarının izinde yürüyor ama sık sık caz tınılarına uzanıyor. Karakter şarkıları oyun kişilerinin iç dünyasına açılırken; Kit Kat Kulübü'nün şarkıları ışıltılı, kıvrak ve ironik danslara alan açıyor. Müzikal bir bütün olarak temiz ve sağlam bir siyasal duruş sergiliyor. Küçük burjuva aymazlığının, tırmanan faşizm karşısındaki hazin serüvenini, gözümüze sokmadan ama içimize işleyecek biçimde anlatıyor."

MÜZİKLER ORİJİNAL VE CANLI
Müzikal için John Kander'ın orijinal müzikleri, ilk kez telifleri ödenerek notaları Türkiye'ye getirtildi ve canlı uygulandı. Bütün çalışmaları da müzik direktörü Çiğdem Erken üstlendi. Koreografi Selçuk Borak, dekor-kostüm ise Osman Şengezer'e ait. Kadroyu 'küçük ama çevik' diye tanımlayan Erten, opera ve baleden konuk sanatçı davet etmediklerinin altını çiziyor: "Benim kadrom bir müzikal için küçük, ama çevik bir kadro. Sahnede 20 sanatçı ve yedi kişilik bir orkestra var. Ben ona 'iki avuç oyuncu, bir avuç müzisyen' diyorum. Sally Bowles'u Senan Kara Tutumluer, Cliff Bradshow'u Can Başak, Emcee'yi Mert Turak oynuyor. Ayrıca Selma Kutluğ, Hakan Arlı, Ergun Üğlü, Işıl Zeynep Tangör, Eraslan Sağlam ve Özge Midilli dışında genç ve dinamik bir 'Kit-Kat Kulüp' ekibi. Müzikalde birinci önceliğim seyircinin tiyatrodan hoşnutluk, doyum ve heyecanla ayrılmasıdır. İkincisi, oyunun tam kavranmasıdır. 'Ben yaptım ama onlar anlamadı,' diye bir şey olmaz. Müzikalde bir başka önceliğim de tiyatronun mertlik yasasını çiğnememek... Oyunda zor şarkılar varsa, profesyonel şarkıcıları konuk etmek; oyuncular danslarla başa çıkamaz kaygısıyla prodüksiyona profesyonel dansçı katmak; koluna serum takılı bir tiyatro duygusu veriyor bana. Kabare de çetinceviz bir müzikal ve tepeden tırnağa İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun sanatçılarıyla gerçekleştirildi. Yani inadına canlı ve unplugged..." Erten, Kabare'nin 43 yıl sonra da olsa Türkiye'de sahnelenmesini, İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya'nın cesaretine borçlu olduğumuzu söylüyor. Kabare müzikali, 14-15 ve 18-22 Mart arasında Şehir Tiyatroları Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde izlenebilir.
Haberin fotoğrafları