kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kızıltepe 'onur'uyla güneşi gördü

MÜJGAN HALİS SABAH
12.03.2009
Mardin'in kendisinden de büyük ilçesi Kızıltepe, 30 yıl sonra bir sinema salonuna kavuştu. Sinemanın açılışı da Güneşi Gördüm filmiyle yapıldı..
Kızıltepe 30 yıl sonra sinemasına kavuştu. 'Onurlu olsun,' diye adı Onur Sineması olan sinema kırmızı, mavi ve yeşil adlı üç salondan oluşuyor. Startını Mahsun Kırmızıgül'ün Kürt sorununu anlatan Güneşi Gördüm filmiyle yapan Onur Sineması, Kızıltepe'de Sobacılar Çarşısı'ndaki Giyimciler Pasajı'nın alt katında açıldı. Sinemanın sahibi aslen ziraat mühendisi olan ve buğday ticaretiyle uğraşan Yahya Kasap (42), Kızıltepe'nin 200 bin kişilik nüfusuyla Türkiye'de 46 ilden daha büyük olduğunu hatırlatıyor. Buna rağamen ilçenin bir sinemaya sahip olmamasının ne kadar büyük bir eksiklik yarattığını söylüyor. Sinemanın gelişmişliğin ölçütü olduğunu belirten Kasap, İpek yolu üzerindeki Kızıltepe'nin bölgenin cazibe merkezine dönüşeceğini vurguluyor.

KADINLAR İÇİN MATİNE
Sinema projesini bundan üç sene önce binayı inşa ederken tasarladıklarını ancak ekonomik şartların bugün oluştuğunu anlatan Kasap, bütün ilçenin sinemayı dört gözle beklediğini söylüyor. Kızıltepe'ye dışarıdan gelen memurların, öğrencilerin ilçeye ayak basar basmaz ilk sordukları sorunun "Burada sinema var mı?" olduğunu belirten Yahya Kasap, artık bu soruya "Evet" diye yanıt vermenin kendilerini mutlu edeceğini vurguluyor. Bir sinemaya sahip olmanın bütün Kızıltepe'nin ortak hayali olduğuna ve artık kimsenin film izlemek için Diyarbakır'a gitmek zorunda kalmayacağına dikkat çeken genç girişimci, hemşehrilerinden de çok umutlu. Kızıltepe'de 55 bin öğrenci olduğunu ve sinemanın gençlere yeni ufuklar katacağını anlatan Kasap, 12 Mart tarihini ise özellikle seçtiklerini söylüyor: "Mahsun Kırmızıgül'ün bölge sorunlarını en iyi şekilde anlatan Güneşi Gördüm filminin vizyon tarihini özellikle bekledik. Hem Mahsun'u çok sevmemiz, hem böyle bir filmi yapmış olması bizi bu karara itti." Kasap, sinema vesilesiyle özellikle Kızıltepeli kadınların evlerinden çıkmalarını umduğunu belirtiyor. Onur Sineması'nda haftada iki gün kadınlara özel matineler düzenleneceğini, kadın dernekleriyle temasa geçerek onların taleplerini de değerlendireceklerini ifade ediyor. 700 bin TL'lik yatırımla açılan Onur Sineması'nda ilk hafta iki salonda Güneşi Gördüm, üçüncü salonda ise çocuklar için Çılgın Dostlar filmi gösterilecek. İki filmin biletleri de şimdiden bitmiş durumda.