kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

Girişimci Türk kadını BM'de kürsüye nasıl çıktı?

Öyle bir başarı öykün olacak ki, o öykü seni Birleşmiş Milletler'e taşıyacak! 7 yıl önce organik tarım işine giren ve mesela ürettiği mor havuçları Güney Kore'ye ihraç eden Pan Tarım'ın kurucusu Zeynep Tekin'den söz ediyorum.
Bu hafta, New York'ta devam eden Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Statüsü Komisyonu'nun 53. dönem oturumundaki bir toplantıya katıldık. Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile Garanti Bankası'nın girişimi ve Türkiye'nin Daimi Temsilciliğinin de desteğiyle hayat bulan toplantının konusu, 'Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi: Türkiye Örnekleri' idi.
İş kadını Zeynep Tekin de kendisine hem ihracat alanında hem de girişimcilik alanında iki ödül birden kazandıran müthiş öyküsünü; hiç de azımsanmayacak bir kalabalık önünde, büyük bir heyecanla anlattı.
Hakikaten özellikle salonu dolduranların büyük bir kısmının Amerikalı ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinden oluşması gözümden kaçmadı.
Yani Türkiye'deki girişimci kadınların öyküsü BM'nin kalbinden ABD'ye yayıldı.
Dikkat ettim toplantı sonrası soru soranlar, hem girişimci kadınların Türkiye'deki örgütlenmesinden, hem çıkan başarı öyküsünden, hem de birazdan değineceğim bir bankanın 'hassasiyetle' kadınları desteklenmesinden müthiş etkilenmişti.
Peki BM'de Türkiye böyle bir toplantı düzenlemeyi nasıl başardı?
Doğru ya, hep başka ülkeler yapar, her fırsatı kollar, her kahve arasında bir etkinlikle kamuoyu yaratmaya çalışır ve Türkler de uzaktan izler! Genelde hep öyle oldu ve bizler de hayıflandık durduk. Ama bu kez öyle olmadığını gördüm.
Sanırım buna sebep herkesin aynı anda aynı konuya gösterdiği aynı hassasiyet. Örneğin KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç'ın bu toplantılara geçen yıl katılmış olması ve 'biz neden bir toplantı yapmayalım' diyerek, Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği'nin desteğini alması ve Garanti Bankası'nın da zaten ezeli beri kadınlara destek veren bir banka olması nedeniyle anında projeyi benimsemesi sanırım bu işi çabucak hayata geçirmiş.
Zeynep Tekin, Adana'da organik narenciye üretmeye 2002'de başlamış. Derken Ereğli bölgesinde mor havuç üretip Güney Kore'ye, İzmir'de organik üzüm ve Malatya'da organik kayısı üretip başta İngiltere olmak üzere Avrupa'ya ihraç eder hale gelmiş. Organik yaş meyvenin her çeşidine merak salıp, her gün yeni bir teknolojiyi de internetten öğrenmeyi ihmal etmemiş. Neticede Pan Tarım 200 bin euroluk bir şirket iken bugün cirosu 5.5 milyon euroya ulaşmış. Şirket büyürken en büyük desteği de kadın girişimcileri destekleyen Garanti Bankası'ndan görmüş.
Doğrusu Türkiye'nin bankagirişimci kadın işbirliği New York'ta önemli etki yarattı. Hem Tekin'e hem de Garanti'ye toplantı esnasında işbirliği teklifleri geldi. Gitmekten her defasında büyük bir keyif aldığım New York, bu kez kriz hikayeleri, mutsuz insan yüzleriyle albenisini kaybetmişti. En iyi restoranlar hala çok iyi iş yapıyor yapmasına da gerçek New Yorklu ortalarda yoktu ne yazık ki.
İşte böyle bir ortamda, krizin ağırlığını hafifleten Türkiye'nin girişimci kadınlarının başarı öyküsü hepimize iyi geldi gerçekten.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın