kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

IMF yoksa, 14 milyar dolarlık net hata noksan kalemi var!

11.03.2009
Türkiye Eylül 2004'ten bu yana ilk kez cari fazla verirken, krizin başlaması ile birlikte ekonomiye kaynağı belirsiz 14 milyar $ girdi..
Kurdaki yükseliş, kriz derken ithalatın sert düşüş göstermesi Türkiye'nin döviz ihtiyacını gösteren ödemeler dengesinin 291 milyon dolar fazla vermesine neden oldu. Eylül 2004'ten bu yana cari fazla vermeyen ekonomide aslında sıcak parada çıkış, ticari kredilerde azalma devam ediyor. Bu kalemlerle finansman ihtiyacı karşılanamazken, ekonomiye yurt dışından kaynak, net hata noksan kaleminden geldi. Bir başka deyişle sistem dışından kayıtlı sisteme giren para.

OCAKTA 1.7 MİLYAR DOLAR
Ödemeler bilançosunda Net Hata Noksan kalemi dikkat çekmeye devam ediyor. Krizden bu yana ekonomiye kayıtlı olmayan sistemden (yastık altı ve yurt dışından gelen para) aktarılan kaynak şaşırtıcı boyutlara ulaştı. Ödemeler bilançosunun deyim yerindeyse 'façasını düzelten' kalem net hata noksan oldu. Türkiye'ye krizin derinleşmeye başladığı Ekim 2008 tarihinden itibaren kaynağı belirsiz 14 milyar dolar para girdi. Sadece ocakta 1.7 milyar dolar net hata fazlası verildi.

SICAK PARA KAÇTI
Son 3 yıldır açığın finansmanına en büyük katkıyı sağlayan portföy yatırımları ve reel sektörün aldığı ticari kredilerde ciddi bir erozyon var. Sıcak para Aralık 2008'de 167 milyon dolarda olsa fazla vermişti. Ancak ocak ayında 841 milyon dolar çıkış yönünde sonuçlandı.