kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Su Zirvesi'ne Talabani de katılacak

ANKA
Giriş Saati : 11.03.2009 14:40
Güncelleme : 11.03.2009 18:33
Yeni Haber
Türkiye'nin evsahipliğinde ve 107 ülkenin katılımıyla Pazartesi günü İstanbul'da başlayacak olan "5. Dünya Su Forumu" dolayısıyla aynı gün düzenlenecek olan "Mini Zirve"de Irak Cumhurbaşkanı Talabani de yer alacak. Zirve'ye davet edilen Suriye Cumhurbaşkanı Esat'dan ise yanıt bekleniyor. ..
Türkiye'nin evsahipliğinde ve 110 kadar ülkenin katılımıyla Pazartesi günü İstanbul'da başlayacak olan "5. Dünya Su Forumu" dolayısıyla aynı gün düzenlenecek olan "Mini Zirve"ye Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de katılacak. Zirve'ye davet edilen Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'dan da yanıt bekleniyor. "5. Dünya Forumu" etkinliklerine 20 binden fazla kişinin katılacağı belirtiliyor.

Merkezi Marsilya'da olan Dünya Su Konseyi ve Türkiye'nin işbirliğiyle 16-22 Mart tarihleri arasında "Farklılıkların Suda Yakınlaşması" ana teması ile düzenlenecek olan "5. Dünya Su Forumu" toplantısına 110 kadar ülkenin katılımı teyit edildi.

CUMHURBAŞKANI GÜL EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

Forum etkinliklerine de 20 binden fazla kişinin katılması bekleniyor. Bu arada, Forum toplantılarını izlemek üzere şimdiye kadar 850 medya mensubu akredite oldu. "Mini Zirve" izleyecek medya mensupları sayısı 450'yi buldu.

Türkiye'nin girişimiyle "Dünya Su Forumu" sırasında ilk defa bir "Mini Zirvesi" de gerçekleşecek. Pazartesi günü gerçekleşecek olan zirve toplantısına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül evsahipliğini yapacak. Zirveye katılacak liderlerin Pazar akşamı İstanbul'da olmaları bekleniyor.

Çırağan Sarayı'nda yapılacak "Mini Zirve'ye çeşitli bölgelerden toplam 15 ülke devlet ve hükümet başkanları düzeyinde davet edildi. Zirveye katılacağı bildiren liderlerin arasında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de var. Daveti kabul ettiklerini teyit edenlerin arasında Monako Prensi Albert, Tacikistan ve Somali Cumhurbaşkanları, Fas, Kırgızistan ve Güney Kore Başbakanları ile Hollanda Velihat Prensi de bulunuyor.

Bu arada, Japon hükümetin eski bir başbakan tarafından temsil edileceği "Mini Zirve"de Azerbaycan'dan başbakan düzeyinde bir katılım öngörüldüğü ancak henüz teyit edilmediği belirtiliyor. Bu arada, zirveye davet edilen Suriye Cumhurbaşkanı Esad'dan henüz bir yanıt alınmadığı belirtiliyor. Madagaskar'dan da bir yanıt beklendiği ifade ediliyor.

BM, Unesco ve OECD gibi uluslararası örgütler en üst düzeyde temsil edileceği belirtilen "Mini Zirve" sonucunda bir çağrı metni yayınlanacak.

DÜNYA SU FORUMU PROGRAMI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile DSİ ve İski gibi kuruluşların işbirliğiyle Dünya Su Konseyince düzenlenecek olan "5. Dünya Su Forumu"'nun açılış toplantısı Pazartesi günü sabahı yapılacak.

"Su yönetimi 2020 ve daha sonrasında nasıl olacak?" gibi sorulara yanıt arayacağı "Dünya Su Forumu"nun çerçevesinde yaklaşık 100 oturum gerçekleşecek. Forum'un tematik sürecinin de 23 farklı konuya açıklık getirecek biçimde planlandığı belirtiliyor.

Forum kapsamında çok sayıda toplantı gerçekleşecek. Yüzlerce parlamenterin katılması beklenen Parlamenterler Toplantısı ise 18-19 Mart günlerinde düzenlenecek. Aynı tarihlerde de Yerel Yönetimler toplantısı ise yapılacak.

BAKANLAR TOPLANTISI

Forumun önemli bir faaliyetini de 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan Bakanlar Toplantısı oluşturacak. Forumun kapanışı ise, "BM Dünya Su Günü" olan 22 Mart'ta gerçekleşecek.

Bakanlar Toplantısı öncesi 17-18 Mart günlerinde biraraya gelecek olan Yüksek Memurlar, ise Bakanlar toplantısı bildirisi ve gündemi hazırlayacak.

Her üç yılda bir gerçekleşen ve daha önce Fas, Hollanda, Japonya ve Meksika'da gerçekleşen "Dünya Su Forumu" sırasında çok sayıda panel ve sunum gibi etkinlikler düzenlenecek.

Su Fuarı ve Afiş Sergisi ile Dünya Gençlik Su Forumu, Global Su Eğitim Köyü, Çevre Dostu Forum gibi çok zengin bir yan etkinlik programı olan Forum'da ayrıca bir "İstanbul Su Mutabakatı" belgesinin yayınlanması öngörülüyor.

Belediye başkanları ve yerel otoriteleri küresel değişimler karşısında kentsel su kaynakları yönetimi konusunda ortak bir taahhüt vermeye çağıracak mutabakatın ilk bölümü bir bildiri, ikinci bölümü ise bir taahhütname niteliği taşıyor.

KIBRIS'LI RUMLAR DA GELİYOR

Bu arada, "5. Dünya Su Forumu"na Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden bir heyetin katılacağı öğrenildi. Türkiye'nin Rum Yönetimini tanımadığı için davet "Dünya Su Konseyi"nce yapıldığı belirtiliyor. Güney Kıbrıs'ın hazırlık toplantılarına katıldığı ancak heyetin yapısı konusunda henüz bilgi bulunmadığı kaydediliyor.

KKTC'nin ise, parlamenterler toplantısı gibi bazı etkinliklerde temsil edileceği belirtildiği Forum için Türkiye'nin katkısı olarak 17.5 milyon euroluk bir bütçe tahmini yapıldı.

ERMENİSTAN DA DAVET EDİLDİ

Ermenistan'ın davet edildiği ancak katılıp katılmayacağı konusunda henüz bir yanıt alınmadığı Forum'de İsrail de ilgili bakan tarafından temsil edilecek. Toplantılara Suriye'den bir heyet geleceği ifade ediliyor.

Öte yandan, önceki forumlarda gelişmeler dikkate alınarak protesto gösterilerinin olabileceği, alternatif bir forumun düzenlenmesi olasılığının bulunduğu belirtiliyor.