kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Eczacıbaşı Holding CEO'su Erdal Karamercan

40. yılda 40 milyon dolarlık yatırım

ANKA
Giriş Saati : 03.03.2009 09:37
Güncelleme : 03.03.2009 17:04
Yeni Haber
Eczacıbaşı Holding ile ABD'li Georgia Pasific şirketinin yüzde 50-50 ortağı olduğu, Selpak ve Solo markalarının yaratıcısı İpek Kağıt 40'ıncı yılında 40 milyon dolarlık yatırımla Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni bir üretim tesisini devreye sokmaya hazırlandığını açıkladı.

İpek Kağıt'ın Yalova Karamürsel bölgesindeki tesislerine yapılan basın gezisine Eczacıbaşı Holding CEO'su Erdal Karamercan ve İpek Kağıt Genel Müdürü Sertaç Nişli katıldı. Erdal Karamercan, tesislerde düzenlenen toplantıda basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede 1969 yılımda 6 bin tom yıllık üretim kapasitesi ile kurulan İpek Kağıt'ın 2000 yılında 100 bin tonluk bir üretim hacmiyle dünya çapında üretim yapan bir kuruluş haline geldiğini ve yeni yatırımlarla üretim kapasitesini daha da artıracaklarını söyledi. Karamercan, Manisa'da yapılması planlanan yatırımın 225 dönüm arazi üzerinde inşa edileceğini ve İpek Kağıt'ın bundan sonraki yatırımlarını bu tesislerde gerçekleştireceğini kaydetti.

"DÜNYANIN EN YUMUŞAK TEMİZLİK KAĞIDI TÜRKİYE'DE ÜRETİLİYOR"

İpek Kağıt'ın sektöründe bir çok ilke imza attığını ifade eden Karamercan " İpek Kağıt Avrupa'nın en önde gelen temizlik kağıdı üreticisi olduğu gibi, dünyada da artık tanımayan yok. İpek Kağıt aynı zamanda Avrupa'nın en yumuşak temizlik kağıdını üretiyor. ABD'li ortağımız Georgia Pacific bile yumuşaklık testlerini Karamürsel tesislerimizde yapıyor" bilgisini verdi. Karamercan, İpek Kağıt'ın 2008 cirosunun 200 milyon doların biraz üzerinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

"2009 DA AGRESİF DEĞİL İSTİKRARLI BÜYÜME HEDEFLİYORUZ"

Toplantıda İpek Kağıt ile ilgili kapsamlı bir sunum yapan Genel Müdür Sertaç Nişli, temizlik kağıdı sektörünün toplam pazar büyüklüğünün 500 milyon TL'nin üzerinde hesaplandığını, İpek Kağıt'ın, ana rakiplerinin pazar payının toplamından daha fazla bir pazar payına sahip bulunduğunu söyledi. Genel Müdür Nişli " İpek Kağıt tek başına toplam üretimin üçte birini gerçekleştirmektedir. İpek Kağıt kurulduğu günden beri liderliğini sürdürmektedir. Yeniliklerle ve teknoloji ile hem sektöre öncülük yaparken hem de tuvalet kağıdının kullanımının yaygınlaştırılması için de yoğun çaba harcamaktadır" dedi.

İpek Kağıt olarak kriz koşullarına rağmen yüzde 100 kapasite ile çalışmaya devam ettiklerini kaydeden Sertaç Nişli, 2008'in son iki ayında büyüme hızında küçük bir yavaşlama olmasına karşın, 2008'in toplam performansının çok iyi olduğunu söyledi. Nişli, bu yıl Ocak, Şubat aylarının performansından da memnun olduklarını belirterek "2009'da agresif bir büyüme planımız yok. İstikrarlı bir büyüme hedefliyoruz" diye konuştu.

"1000'İN ÜZERİNDE İSTİHDAM YARATACAĞIZ"

Karamürsel tesislerinin yanı sıra yeni planlanan Manisa yatırımı hakkında da bilgi veren Nişli, yeni yatırım için Türkiye'nin değişik bölgelerinde yer arayışına girdikten sonra Manisa'da karar kıldıklarını belirterek "Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bu kapsamlı yatırımın birinci aşamasını 40 milyon dolarlık bir yatırımla Eylül 2009'da tamamlamayı hedefliyoruz. Bu tesis Yalova fabrikamızın iki misli büyüklüğe sahip olacak. Yatırımın tüm etapları tamamlandığında 1000 kişiye istihdam yaratacak olan Manisa fabrikamız, yurtiçindeki liderliğimizi sürdürmemizin yanı sıra gittikçe artan ihracatımız için de kapasite yaratacak"dedi.

İpek Kağıt'ın 10 yılda ihracatının dört katın üzerinde artış gösterdiğini anlatan Sertaç Nişli, üç kıtada 30'dan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını ve geçen üç yılda toplam ihracatlarının da 150 milyon dolara ulaştığını söyledi. Nişli, 2006 yılında Kazakistan'da kurdukları şirketle önemli bir dönüm noktası yaşadıklarını, bu şirketin elde ettiği büyük başarı üzerine Orta Asya pazarında liderliği hedeflediklerini vurguladı.

"AVRUPA'DA KİŞİ BAŞINA TUVALET KAĞIDI KULLANIMI TÜRKİYE'NİN SEKİZ KATI"

Türkiye'de temizlik kağıdı tüketiminin yetersiz olduğunu vurgulayan Genel Müdür Sertaç Nişli, İpek Kağıt olarak pazarı büyütmek ve kullanımı yaygınlaştırmak için eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürüttüklerini söyleyerek " Türkiye'de kullanım oranları düşük, ama pazar hızlı büyüyor. Avrupa ile aramızdaki fark her yıl biraz daha kapanıyor" dedi. Nişli, Türkiye ve dünyadaki temizlik kağıdı pazarını rakamlarla karşılaştırarak şu bilgileri paylaştı:

"Türkiye'de kişi başına 1,71 kg temizlik kağıdı tüketiliyor. Bu miktarın 820 gramını (yaklaşık 9 rulo) tuvalet kağıdı, 390 gramını kağıt havlu, 430 gramını kağıt peçete, 70 gramını ise kağıt mendil ve kutu mendiller oluşturuyor. Avrupa'da ise ortalama kişi başı temizlik kağıdı tüketimi ise 11 kg. Avrupa, Türkiye'nin yaklaşık altı katı kadar temizlik kağıdı tüketirken, temizlik kağıdının en önemli ürün kategorisi olan tuvalet kağıdında ise, Avrupa'daki kişi başına tüketim Türkiye'nin sekiz katı seviyesindedir."

5.5 MİLYON ÖĞRENCİYE BİLGİLENDİRME KAMPANYASI

İpek Kağıt olarak sektördeki lider konumları gereği temizlik kağıdı kullanımının yaygınlaştırılması konusunda önemli bir sorumluluk üstlendiklerini kaydeden Sertaç Nişli, "Sektörde numune dağıtımı ve eğitim çalışması yapan tek kuruluşuz. Bugüne kadar gerek tuvalet kağıdı, gerek havlu pazarında kapıdan-kapıya gerçekleştirilen numune dağıtım çalışmalarının yanı sıra eğitici filmlerle de tüketicileri bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirdik. 2002 yılından beri, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde yürüttüğümüz "Solo İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitimi' Projesi ile bugüne kadar 42 ilde yaklaşık 7 bin okulda 5.5 milyon öğrenciyi, el hijyeni ve kişisel tuvalet temizliği ağırlıkta olmak üzere, genel ve kişisel hijyen konusunda bilgilendirdik" dedi. Nişli, kriz koşullarına rağmen, sosyal sorumluluk olarak gördükleri okullardaki bilinçlendirme çalışmalarını 2009'da Bursa ve Rize illerinde sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

RAKAMLARLA 40 YILDA İPEK KAĞIT

-Toplam 1 milyon 245 bin ton kağıt üretti.

-Toplam yarı ürün 22 milyon kilometre oldu. Bu uzunluk dünyanın çevresini 550 kez dönmeye yetiyor.

-Şimdiye kadar 6.2 milyar rulo tuvalet kağıdı üretti.

-Türkiye'de ve yurtdışında İpek Kağıt'a ait toplam tuvalet kağıdı satışı 1 saniyede 10 rulodur.

-Üretilen toplam tuvalet kağıdı metrajı ile dünya çevresinde 3 bin 850 tur atılabilir.

-Üretilen toplam tuvalet kağıdı metrajı dünyadan 400 kez aya gidecek uzunluktadır.