kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Saniyeler bile fon için önemli Mehmet Büyükekşi, kriz garanti fonu oluşturulması önerisini tekrarlarken, "Firmalara nefes aldıracak bu fonu hızla hayata geçirmeliyiz. Bırakın dakikaları, kaybedecek saniyemiz bile yok" dedi.

Şubatta ihracat da cüce kaldı

EVRİM ERGİN
02.03.2009
Ocak ayındaki yüzde 28'lik düşüşten sonra yılın en kısa ayı şubatta ihracat rakamları yüzde 35 geriledi. Sterlindeki değer kaybı, fiyat tutturulamaması nedeniyle ihracatı önemli derecede etkiledi. Otomotiv sektöründeki daralma geçen ay yüzde 55'e çıktı. TİM Başkanı Büyükekşi, krizin en çok otomotiv üretim üssü Bursa'yı vurduğunu söyledi. Kentte 100 bin kişinin işsiz kaldığı bildirildi ..
İhracattaki kan kaybı, yılın ikinci ayında artarak devam etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin 2009 yılı şubat ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 35'lik düşüşle 6 milyar 866 milyon dolar oldu. Ocak ayında ihracat yüzde 27.91 gerileyerek, 7.1 milyar dolarda kalmıştı. İhracatta en büyük darbeyi, yine otomotiv sektörü gördü. Otomotiv ihracatında ocak ayında yüzde 53 olan daralma, geçen ay yüzde 55'e çıktı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şubat ayı ihracat rakamlarını, Bursa'da açıkladı. Otomotiv sektörünün yüzde 55 ile en büyük ihracat daralmasını yaşadığını belirten Büyükekşi, bu konuya dikkat çekmek için rakamları Bursa'da açıkladıklarını dile getirdi. Rakamlara göre ilk iki aydaki ihracat 13.9 milyar dolar oldu. Şubat itibarıyla yıllık ihracat ise yüzde 8,01'lik artışla 121 milyar 68 milyon doları geride bıraktı.

'BU KADARINI TAHMİN EDEMEDİK'
Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) düzenlenen toplantıda konuşan Büyükekşi otomotiv sektörünün geçen ay 1 milyar 98 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, dış satımda sektörler arasında liderliğini sürdürdüğünü ve 1 milyar dolar ihracat yapan tek sektör olduğunu belirtti. Soruları da yanıtlayan Büyükekşi, "Eylül ayında krizin bu kadar derinleşeceğini tahmin edemedik. ABD ile sınırlı kalacağını düşünüyorduk. ABD'ye olan ihracatımız da sınırlı olduğu için bizim dış ticaretimize etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyorduk. Fakat gelinen noktada Avrupa çok daha fazla etkilendi. Özellikle İngiltere'ye ihracat yapan sektörlerimiz sıkıntı içinde. Çünkü sterlindeki düşüş nedeniyle bir türlü fiyat tutturulamıyor" diye konuştu.

KRİZ EN ÇOK BURSA'YI VURDU
Büyükekşi, küresel krizin en çok, en fazla ihracat yapılan ikinci il Bursa'yı vurduğuna dikkat çekerek, "Bunun nedeni açıktır. Küresel krizden en dramatik bir şekilde etkilenen endüstri, finanstan sonra otomotiv olmuştur'' dedi. Bazı yetkililer ise Bursa'da işsiz kalanların sayısının 100 bine yaklaştığı bilgisini verdi. Krizin insanları ümitsizliğe sevk etmemesi gerektiğini belirten Büyükekşi, daralan tüketim - üretim döngüsünü tekrar canlandırmak gerektiğini vurgularken, "İlginç bir ikilemle karşı karşıyayız. G8'ler için deniz bitmiştir. Dünya ne yapacak, biz ne yapacağız?'' diye sordu.