kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Hâkim T. Yıldırım

Sanık, avukat yan yana

Ali EYCE İZMİR-SABAH
28.02.2009
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, hukuk tarihinde bir ilke imza attı. Türkiye'de ilk defa sanıkla avukatına aynı sırada oturma izni verdi..
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, avukat Bülent Güvençalan'ın, savunduğu sanıkla birlikte oturma talebi üzerine, oy birliğiyle aldığı kararda "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde belirtilen, adil yargılamanın sağlanması için verilen izinde, sanıkla avukatının yan yana oturmasında hukuki bir engel bulunmadığını ve bunun için elverişli bir şekli dizaynın yapılmasının gerektiği" yönünde karar verdi. Türk hukuk tarihinde bir ilke imza atan mahkeme, Türkiye'de ilk defa bir sanıkla avukatının yan yana oturmasına izin verdi. İzmir Barosu'nun genç avukatlarından, aynı zamanda Baro Yönetim Kurulu üyesi de olan avukat Bülent Güvençalan, önceki gün bir dava nedeniyle tutuksuz olarak yargılanan müvekkili C.D. ile birlikte, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına katıldı. Müvekkili sanıkların bulunduğu yere otururken, avukat Güvençalan da avukatlar için ayrılan yere geçti. Ardından da duruşma başladı. Bu sırada söz alan avukat Bülent Güvençalan, duruşmalarda müşteki ve mağdurların avukatlarıyla yan yana oturduğunu, ancak sanıkların ve avukatların yan yana oturamadığını hatırlatarak, adil yargılama hakkının tam ve eksiksiz olarak kullanılabilmesi ve silahların eşitliği için müşteki ve sanıklarında avukatlarıyla yan yana oturması yönünde talepte bulundu.

BARO DA TALEP ETMİŞTİ
Mahkeme Başkanı Turgut Yıldırım ve iki üye kısa bir görüşme yaptı. Ardından da oy birliğiyle avukat Bülent Güvençalan'ın talebini yerinde bularak sanık müvekkiliyle yan yana oturmasına karar verdi. Güvençalan, bunun adil yargılama için olması gereken bir uygulama olduğunu söyledi. İzmir Barosu da geçen haftaki açıklamasında sanıkların avukatlarıyla birlikte oturmamasından dolayı yargıda adiliyetlik kuralının çiğnendiğine dikkat çekmişti.