kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Üç Maymun'un başrolünde Hatice Aslan ile Yavuz Bingöl var.

Genç ve yetenekli yönetmenlere dikkat

RAHMİ TURAN NÜRNBERG
28.02.2009
Usta sinemacı Nuri Bilge Ceylan, son yıllarda genç, yetenekli Türk yönetmenlerin ortaya çıktığını söylüyor ve "İnan Temelkuran, Seyfi Teoman, Hüseyin Karabey ve Özcan Alper'e dikkat" diyor..
Cannes'da Nuri Bilge Ceylan'a En İyi Yönetmen Ödülü kazandıran, Oscar'da ise En İyi Yabancı Film kategorisinde ilk dokuza kalmayı başaran Üç Maymun dünya turuna devam ediyor. Film, önceki gün başlayan 14. Nürnberg Türkiye Almanya Film Festivali'nin açılış filmiydi. Yönetmen Nuri Bilge Ceylan ile filmin oyuncuları Hatice Aslan ve Ercan Kesal da festivale katılmak için Nürnberg'e geldiler. Türkiye'de nadiren söyleşi veren Ceylan, Almanya'da SABAH'a konuştu. - Üç Maymun'la, Cannes'da En İyi Yönetmen Ödülü'nü aldınız ve filminiz Oscar'da da En İyi Yabancı Film kategorisinde ilk dokuza kaldı. Filminizin böyle bir başarı göstermesini, bir anda Türkiye'de Oscar'a en fazla yaklaşan yönetmen olmanızı nasıl karşılıyorsunuz? - Bu değerlendirmeleri başkaları yapıyor. Filmlerim uluslararası festivallere ödüle aday olarak gönderiliyor. Oscar tabii ki önemli bir yarışma. Ama benim filmlerim hakkında değerlendirmeler yapanlar hakkında görüş bildirmem sanırım doğru olmaz. Fakat şunu söyleyebilirim, Türkiye'de son dönemlerde iyi, genç ve yetenekli yönetmenler ortaya çıkıyor. İnan Temelkuran, Seyfi Teoman, Hüseyin Karabey ve Özcan Alper gibi ... -Türkiye'de Üç Maymun diğer filmlerinizin toplamından daha fazla izlendi. Bu durumu nasıl karşılıyorsunuz? -Üç Maymun'un diğer filmlerimden daha fazla ilgi çekmesini, büyük bir ihtimalle uluslararası alanda ödül almasına bağlıyorum. Cannes Film Festivali'nde ödül alan bir filmin ilgi çekmesi doğal... -Yeni Türk sinemasının uğraştığı temalardan biri vicdan. Üç Maymun'da da bu temaya vurgu yapılıyor... -Zaten filmler, insanın bu konulardaki durumunu anlamaya çalışıyor. Yapılma amacı o. Üç Maymun, insanın, nasıl davranacağını kendisinin bile bilmediği durumlar yaratarak o durumlarda ne şekilde davranabileceğini anlamaya çalışan bir film. Çünkü kendim bile öyle olaylar yaşadım ki, kesinlikle kendimden beklemediğim bir anda, kozasından fırlayıp idareyi ele geçiren beni hayretlere düşüren bir potansiyelin içimde gizli olduğunu fark ettim. O zaman da çok şaşırdım. Biraz onun için sıradan hayat içinde çok sık karşılaşmadığımız durumlar yaratarak bunu anlamaya ve insanın tahmin ettiğinden başka da davranabileceğini göstermek istedim.

-Filmlerinizde karakterleriniz çok fazla konuşmuyor. Bunun sebebi nedir?
-Gerçek hayatta yalan söyleyebiliyoruz sözlerle. Bence kelimelerin ardındakini anlamak lazım.

-Filmlerinizde genelde bir kar unsuru oluyor. Özel bir anlamı var mı?
-Karın filmlerimde olmasını hep isterim. Çocukluğumdan kalan masalsı bir şeydir kar. Onun herhangi bir şekilde yer almasını isterim.

-Yılmaz Güney'den sonra Türk sinemasının en çok tanınan yönetmenisiniz. Bu tanınırlık Türk sineması adına size bir sorumluluk yüklüyor mu?
-Belki biraz... Ama fazla da değil.