kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Şeker kahveyi bozar

BURCU ALDİNÇ
13.02.2009
İtalyanlardan sonra en fazla kahveyi Japonları tükettiğini biliyor muydunuz? Peki ya kahvenin balık hatta makarna yemeklerinde sos olarak kullanıldığını? İtalya'daki Universita Del Caffe'nin (Kahve Üniversitesi) sertifika programını başlatmak için ülkemize gelen barista Faina Moreno iyi kahvenin sırrını anlattı..
Güzel bir yemeğin ardından, sabah güne başlarken ya da tatlının yanında... Kahve içmek için herkesin farklı bir nedeni var.
Ama İtalyanlar için kahve, özellikle de espresso ulusal içecekleri olmuş durumda. Birçok İtalyan sabah uyandığında ilk iş olarak kahvaltı etmiyor, hemen bir bardak espresso içiyor. Çünkü espressonun onlara zindelik ve enerji verdiğine inanıyorlar. Öyle ki kahveyi kültürlerinin bir parçası haline getiren İtalyanların, Universita Del Caffe'leri (UDC) yani Kahve Üniversiteleri bile var.
Şimdi ise 149 ülkede satılan illycaffe ve Mutfak Sanatları Akademisi'nin ortak çalışmasıyla İstanbul'da Universita Del Caffe Della Turchia açıldı. İtalyan kahve kültürünü katılımcılara öğretmek, mükemmel kahve nasıl hazırlanır anlatmak için açılan bu bölüm hem sektör çalışanlarına hem de kahveseverlere hitap ediyor.
Barista yani mükemmel kahve hazırlama uzmanı Faina Moreno geçtiğimiz hafta eğitimcileri eğitmek için ülkemize geldi.
Moreno ile iyi kahvenin sırrından Türk kahvesine kadar birçok şeyi konuştuk.

- Öncellikle Türkiye'de de bir şubesini açtığınız UCD'den bahseder misiniz? Burada kahve ile ilgili ne tür dersler veriliyor?
- UCD, kahve tutkusunun profesyonelliğe dönüştüğü bir atölye olarak tanımlanabilir. Tabii sadece profesyonellere yönelik derslerimiz yok. Amacımız espresso ve cappuccino'yu mükemmel hazırlamayı öğretmek.
Ama sadece damağa değil, göze de hitap eden artistik kahveler hazırlamak üzerine de kurslarımız var. Bir kahve klasiğini sıcak ya da soğuk olarak hazırlamaktan barista olmaya kadar farklı derslerimiz mevcut. Bir de kahve içmeyi sevenler ve evde kendine mükemmel kahve yapmayı öğrenmek isteyenler için tek seferlik kısa derslerimiz var. Bu derslerden sonra sertifika da veriyoruz. UCD ilk kez 1999'da Trieste'de kuruldu. 2005 yılında ise ikinci şubemizi Kore'de, sonra da Çin'de açtık.

JAPONLAR CAPPUCCINO İÇİYOR

- Kore ve Çin'de daha çok yeşil çay kültürü hakim değil mi? Kahveye karşı ilgileri nasıl?
- İtalya'dan sonra en fazla kahveyi Japonların tükettiğini söyleyebilirim.
Sonra da Çinliler. Evet, haklısınız yeşil çay kültürü hakim bu coğrafyada. Ama özellikle Japonlar, trendleri takip etmeyi ve hemen kendilerine adapte etmeyi çok seviyorlar. Kahve de dünyanın son yıllardaki değişmez trendi.

- Peki en çok hangi kahveyi tüketiyorlar?
- Yüzde 80 cappuccino, yüzde 20 ise espresso içiyorlar. Sanırım espresso daha acı ve sert olduğu için onlara biraz ağır geliyor. Ama İtalya'ya geldiğinizde en çok espresso tüketildiğini görürsünüz.
Dünya genelinde en çok içilen ise tartışmasız filtre kahve.

- Kahve içmenin belirli saatleri var mıdır?
- Biz güne başlarken genelde espresso içeriz. Ufak bardakta olduğu için hemen biter, vücuda enerji verdiğine inanırız. Kahvaltı ya da biraz daha geç bir saat içinse cappuccino idealdir. Filtre kahve ise özellikle çalışırken iyi gider. Büyük bardakta, içimi kolay ve rahattır.

- Kahveye süt ya da şeker konması hakkında ne düşünüyorsunuz? - Acılığını hafifletmek, kafein oranını azaltmak için kahveye süt eklenebilir. Ama şeker eklediğiniz takdirde o kahve, kahve olmaktan çıkar. Çünkü şeker tadı ağır basar ve kahvenin içindeki aromayı hissedemezsiniz. Kısacası ben şeker eklemeye karşıyım.

- O halde siz son zamanlarda oldukça popüler olan karamelli, çikolatalı kahve gibi alternatiflere de karşısınızdır.
- Elbette. Çünkü vanilya ya da krema koyarsanız, o artık farklı bir içecek haline gelir. Eğer kahve size çok sert geliyorsa, içine süt ekleyebilirsiniz. Ama bunu yaparken bile gerçek aromasını kaybetmemelisiniz. Gerçek barista, içine süt bile koysa, kahvenin özelliğini kaybetmez.

YENİ TREND: BUZLU KAHVE
- Barista kime denir? Kahveyi hazırlayana mı, tattığı kahveyi hemen anlayana mı?
- Cappuccino ve espresso'yu mükemmel hazırlayabilen bir kişi barista olmuş demektir. Dünyada barista yarışmaları bile düzenleniyor. Oranı çok iyi ayarlamanız gerekir.

- Kahve trendleri var mı?
- Kış olmasına rağmen buzlu kahveler hala yükselişte. Sanırım yaza doğru tüketimleri daha da artacak ve buzlu kahve bu yaza damgasını vuracak.

- Kahve uzmanı olarak, kahvenin yanına en çok ne gider diye sorsam?
- Elbette çikolata ve tatlı. Ama kahvenin kahvaltının yanındaki yeri de ayrı. Bir de kahveyle hazırlanan yemekler var. Üstelik sırf tatlılardan bahsetmiyorum.
Makarna sosundan balığa hatta et yemeklerine kadar farklı lezzetlerde kahve kullanıyoruz.

- Dünyanın en pahalı kahvesi, Kopi Luwak adı verilen ve Endonezya'da belirli meyve ağaçlarından beslenen maymunların dışkısından elde ediliyor. Siz bu kahveyi tattınız mı, ne düşünüyorsunuz?
- Evet tattım ama beğendiğimi söyleyemem. Çok saçma, ne kokusu ne de tadı var. Gerçek kahve damağınızda bir tat bırakır.
Kokusu çok önemlidir. Önce kokusuyla sizi cezbeder, ama Kopi Luwak için bunu söyleyemeyeceğim. O kadar para verip de içmeye değmez.
Haberin fotoğrafları