kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Çocukla en güzel spor

İLKNUR K.AKMAN
20.02.2009
Anne oldunuz ve aldığınız kiloları nasıl vereceğinizi düşünüyorsunuz, değil mi? Düzenli spor da yapamıyorsunuz... Dokuz aylık bebek sahibi bir hemcinsiniz olarak size tek bir sözüm var; hiç üzülmeyin. Çünkü günler su gibi akıp geçecek ve çocuğunuzun dokuzuncu ayından itibaren zorunlu spora başlayacak, dolayısıyla kilo da vereceksiniz. E, ne de olsa artık eskisi gibi koyduğunuz yerde bulamayacaksınız onu. Yani siz de bir koltukta beş dakikadan fazla oturamayacaksınız. İşte size sporun en doğalı! Birkaç haftadır kızımı izliyorum, hareketleri inanılmaz. Her gün yeni bir şey yapıyor, her gün yürümeye bir adım daha yaklaşıyor. Son zamanlarda aklını ayağa kalkmakla bozdu ve sonunda becerdi de. Şimdi de adım atmak istiyor ve oturtmak mümkün olmuyor. Etrafında tutunup kuvvet alabileceği ne görürse hemen ona doğru hareketleniyor. İki eliyle koltuğa dayanıp dursa gene iyi, ama o tek eliyle durmak istiyor! Ona bakınca "Bu ne cüret," diyorum, "Daha dün ayağa kalkmışken, bugün tek elle hava yapmak neyin nesi!" Tabii tüm bunlar olurken onu peşinde bir gölge gibi izlemek zorundayız. Birkaç kez düşmedi değil ama vazgeçmiyor. Biz yoruluyoruz, o yorulmak nedir bilmiyor.

ADIM ATMAKTAN VAZGEÇİYOR
Ayşekiraz gibi dokuzuncu ayında yürümeye niyetlenen bebek sayısı aslında az. Minikler genelde 11. aydan sonra bu işlere kalkışıyor ama öncesinde uzun süre emekliyor. Bizimki gibi hiç emeklemeyenler ise direkt ayaklanıveriyor. Bu konuda etraftan kulağınıza bir yığın bilgi gelebilir ama kafanız karışmasın. Bebeğinizin emekleyip emeklememesi önemli bir eksik değil. Aksine emeklemek, yürümeyi daha geç tarihlere erteleyebiliyor. Çocukların yürüme cesaretini kıran ve onu bu eylemden soğutan bir başka şey ise düştüğünde "Ayy..." diye çığlık atıp bağırmanız (ki ben yaptım). Minikler bunu duyduğunda yaptıklarından kendileri de korkuyor ve ayağa kalkıp adım atmaktan vazgeçiyor. Bu da kimi zaman bir bebeğin yürümesini üç ay sonraya atıyor. Yürüme egzersizlerinde ona iki elini birden tutarak yardımcı olmak en doğrusu, böylece kendini güvende hissediyor. Bir de uzmanlar bu dönemde çocukları yumuşak zeminlere bırakıp, çevresinden kafasını sertçe vuracağı eşyaları uzaklaştırmayı öğütlüyor. Er ya da geç, düşe kalka öğreniyorlar bu işi çünkü, önemli olan kendi başına yürüyene dek bu süreci en az hasarla atlatması. Dilerseniz ona, devrilmesine fırsat yaratmayacak, ağırlık merkezi yere yakın bir yürüteç de alabilirsiniz. Ancak bunu doktorunuza danışmanızda yarar var. Örneğin Amerika'da doktorlar çocukların yürüteçe bindirilmesine kesinlikle karşı. Özellikle erkek çocukları için sakıncalı olduğu görüşü yaygın, benden söylemesi!

AYAKLARI ÇIPLAK KALSIN
Yürüme çağına gelen bir bebeğiniz varsa dikkat etmeniz gereken bir nokta da nasıl ayakkabı giyeceği. Bebek ayakkabıları mini minnacık halleriyle çok sevimliler belki ama uzmanlar yürümeye başlamadan çocuklara ayakkabı giydirmeyi sakıncalı buluyor... Hatta ayakların gelişimini rahatça tamamlayabilmesi için, en doğrusunun çocukları çıplak ayak bırakmak olduğunu söylüyorlar. Kış aylarında ayaklarını çorap, yumuşak bir patik ya da bol bir tulum içinde korumak yeterli. Ayakkabı giyme yaşına geldiğinde ise çocuğunuza 'ortopedik' olduğu söylenen her marka ayakkabıyı giydirmemelisiniz. Zaten ayağında herhangi bir sorun yoksa neden ortopedik ayakkabı giysin ki? Ayakkabı tabanının dümdüz değil, ayak çukurunu dolduracak kıvrımlara sahip olması önemli olan. Önümüz bahar... Bence siz de kendinize bir çift rahat ayakkabı alın. Zira onlar önde, biz arkada, parkta sokakta koşturacağımız daha çok günler var!