kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

15 bin kişiye iş imkanı

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 19.02.2009 10:49
Güncelleme : 19.02.2009 20:14
Yeni Haber
Migros 2009 ve 2010'da toplam 12 bin kişiyi işe almaya hazırlanıyor. İzmir'de yatırıma hazırlanan 5 firma da toplam 3 bin kişilik yeni istihdam yaratmayı hedefliyor.....
Kriz ortamında şirketlerden gelen haberler işsizlere ümit oldu. Bugün istihdamla ilgili hem yerli ve yabancı şirketlerden sevindirici haberler geldi.

Migros Türk Genel Müdürü Özgür Tort, 2009 yılı için 6 milyar TL ciroya odaklandıklarını, ayrıca, 2009 ve 2010 yıllarında toplamda 12 bin yeni istihdam sağlayacaklarını bildirdi.

Gazetecilerle bir araya gelen Tort, organik büyüme hedeflerinin yanı sıra inorganik büyüme fırsatlarını da değerlendireceklerini, büyüme ve ülke çapında daha da yaygınlaşma stratejisine paralel olarak adım attıklarını anlattı.

Bu çerçevede, Yonca marketlerini bünyelerine kattıklarını anımsatan Tort, toplam 15 bin 500 metrekare satış alanına sahip 18 mağazanın 11'inin Tansaş, 7'sinin Migros markasıyla 2 günde hizmete girdiğini kaydetti.

6 MİLYAR CİRO, 2 YILDA 12 BİN YENİ İSTİHDAM

Kuruluşun 2007'de 4,4 milyar TL, 2008'de 5 milyar TL üzerinde ciro elde ettiğini, 2009 yılı hedefinin ise 6 milyar TL olduğunu açıklayan Özgür Tort, Migros'un 2012 yılında ''10 milyarlıklar kulübüne'' girme iddia ve hedefinin aynen devam ettiğini, 2008 yılında müşteri sayısında yüzde 11 artış yakaladıklarını, dünyada ve Türkiye'de krizin koşulları ortadan kalktığında yaptıkları yatırımlar sayesinde yeni dönemi çok daha büyük bir grup olarak karşılayacaklarını ifade etti.

Krizin etkileriyle endişeye kapılmadan büyüme planlarını aynen hayata geçireceklerini vurgulayan Tort, yeni istihdam hedeflerini de ''İki yılda toplam 12 bin yeni istihdam'' olarak açıkladı.

Tort, ''Haftada 2 mağaza açarken hızımızı artırarak 2008 yılında haftada ortalama 5 yeni mağaza açtık. 2009 için de iddialı bir hedef belirttik, haftada 8 mağaza açacağız dedik. Bundan sonra da haftada ortalama 8 mağaza açma hedefimizle 2009 yılı içinde 400 mağaza açacağız'' dedi.
2008'in sonunda 1.191 mağaza ve 698 bin metrekare net satış alanıyla öngörülen büyüklüğe ulaştıklarını dile getiren Tort, rakamların her seferinde hedefledikleri büyüklüğe ulaşıldığını gösterdiğini, 15 Şubat itibariyle 722 bin net satış alanı ve 1.245 mağaza ile hizmet verdiklerini, 2009'da şubat ayının ortasına kadar 1,5 ayda biri yurt dışında Azerbaycan'da olmak üzere 54 yeni mağaza açmış durumda olduklarını söyledi.

Bir kişiye sağlanan istihdamın Türkiye'de en az dört kişiyi pozitif yönde etkilediğini belirten Özgür Tort, kayıtlı istihdamın desteklenmesinin önemine dikkati çekerek, Migros Grubu'nda satış ve verimlilik kadar yaratılan istihdamın da çok önemsendiğini kaydetti. Özgür Tort, şunları söyledi:

''İşsizlik hem perakende sektörü hem de Türkiye için çok ciddi bir tehlike. Bildiğiniz gibi, yapılan tüm makro hesaplamalarda çalışan bir kişinin kendisiyle birlikte en az dört kişiye bakmakla yükümlü olduğu varsayılır. Bu rakam bugünkü Türkiye gerçeğinde belki de iyimser bile kalmakta. Bu nedenle, Türkiye;de bir kişinin işsiz kalmasıyla, dünyanın herhangi bir yerinde, ABD'de, Avrupa ülkelerinde bir kişinin işsiz kalması farklı anlamlar taşıyabilir ve farklı sosyal sonuçlar doğurabilir. Yürüttüğümüz faaliyeti sadece ticari bir aktivite olarak değil istihdamı destekleyen bir sorumluluk olarak da görüyoruz. Bu vesileyle, 2009 yılı içinde yaklaşık 6 bin yeni istihdam öngörüyoruz. Sözünü ettiğim rakam direkt yeni istihdamdır, turnover nedeniyle oluşan tekrar alım ve büyümemiz nedeniyle endirekt istihdam bu rakam içinde bulunmamaktadır. 2010 sonuna kadar ise toplamda 12 bin kişiyi istihdam etmiş olacağız.''

İZMİR'DE 3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM FIRSATI

Öte yandan İzmir'de, aralarında ABD otomotiv yan sanayi devi Gates, Türk-Hollanda ortaklı Kapadokya Tekstil ve İtalyan otomotiv elektroniği şirketi Eldor'un da bulunduğu 5 firma, fabrika kurma kararı aldı. Yatırımların 2010 yılına kadar 3 bin yeni istihdam yaratacağı belirtildi.

ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, 2004 yılında kaldırılan serbest bölgelere vergi avantajlarının yeniden sağlanması ve yurt dışında yaptıkları tanıtım çalışmalarının bir sonucu olarak uzun süredir görülmeyen büyüklükte yatırımlar almaya başladıklarını dile getirdi.

Tuncer, bölgede halen 75'i yabancı 300'e yakın firmanın 14 bin 500 kişi istihdam ederek yıllık 3,8 milyar dolarlık ticaret hacmi yarattığını, bu firmalardan 8'inin 2008 yılı içinde kapasite artırma yatırımlarına başladığını bildirdi.

Bölgeye yatırımcı çekmek amacıyla ABD, Avrupa ve Çin'de uzun süredir tanıtım çalışması yürüttüklerini, bu çalışmalara Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın yaptığı çalışmaların da eklenmesiyle somut sonuçlar almaya başladıklarını dile getiren Tuncer, bölgede 2009 ve 2010 yılları için yatırım hareketliliği beklediklerini söyledi.

Tuncer, bölgede yatırım yapması kesinleşen şu anda 5 firmanın bulunduğunu, yakın dönemde yeni firmaların da buna ekleneceğini, sıcak takipte olan 217 şirketle yazışmaların sürdüğünü ifade etti.

Yatırımı kesinleşen firmalar hakkında bilgi veren Tuncer, şöyle konuştu:

''ABD'li otomotiv şirketi Gates, uzun bir süredir yatırım alanı arıyordu. Bizden önce değişik ülkeleri ve Türkiye'de başka bölgeleri incelemişler. Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın yönlendirmesiyle ESBAŞ'ı inceledikten sonra hemen yatırım kararı aldılar. Dünyada 11 ülkede yatırımı bulunan Gates, İzmir'deki fabrikasında motor gömleği ve piston üretimi yapacak, üretimini Avrupa, Ortadoğu ve ABD'ye ihraç edecek. Firma ilk etapta 500 kişiyi istihdam edeceğini belirtti.

Bölgede iki yıl önce küçük bir yatırım yapan Türk-Hollanda ortaklı Kapadokya Tekstil de katma değeri yüksek bir üretim gerçekleştirmek üzere yatırım kararı aldı. Yeni yatırımla 250 olan istihdamını binin üzerine çıkarmayı planlıyor.
Otomotiv kablo sistemlerini üreten İtalyan Eldor ise üretim alanını geliştirmek üzere yeni makine parkı kuruyor. Halen 500 çalışanın bulunduğu Eldor'un yeni yatırımla bunu iki katına çıkaracağı hesaplanıyor. Bölgede ayrıca makine sektöründen Keller Vardarcı, mobilya sektöründen Baykal Mobilya şirketleri yatırım yapacak. Bu yatırımlarla 5 firma 3 bin kişilik yeni istihdam yaratacak. Geçen yıl kapasite artıran firmalarla birlikte 2010 yılı ortalarında 20 bin çalışan sayısına ulaşmayı umuyoruz. Bölge içinde 35 bin kişiyi istihdam edebilecek yatırımlara imkan veren arazi var. Bunu mümkün olan en kısa sürede doldurmaya çabalıyoruz.''

''KRİZE RAĞMEN''

Tuncer, doğrudan yabancı yatırım çekme açısından en başarılı bölge olduklarını, ülkedeki 20 serbest bölgede istihdam edilen 40 bin çalışanın yaklaşık üçte birini Ege Serbest Bölgesi'nin karşıladığını ifade etti. Tuncer, krize rağmen son dönemde artan yabancı yatırımcı ilgisini iyi yönetmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Bölgede istihdam yaratmayan bazı yatırımları geri çevirdiklerini, yüksek teknolojiye dayanan ve katma değeri yüksek üretimleri çekebilmek için özel çaba sarf ettiklerini dile getiren Tuncer, Çin'den bazı firmaların yatırım için geldiğini, ancak krizin bu ülkeyi etkilemesi nedeniyle şu anda bu konuda mesafe alınamadığını dile getirdi.

Tuncer, Türkiye'nin krizde fırsat arayan yatırımcılar için artık bir ''fırsatlar ülkesi'' olduğunu, ancak bunun için sabırlı ve istikrarlı biçimde kendini tanıtmaya devam etmesi gerektiğini dile getirerek, ''Yabancı yatırım çekme yarışında daha önce geride olduğumuz Doğu Avrupa ülkelerine göre son dönemde daha avantajlı hale geldik'' dedi.

Krizin etkisiyle artık Avrupa ülkelerinin, fabrikaların başka ülkelere taşınmasını engellemeye çalıştığına dikkat çeken Tuncer, ''Hollandalı bir firma ülkesindeki fabrikayı söküp bölgemize taşımak istiyordu. Ancak hükümet aldığı bir kararla, fabrikaların sökülmesini devlet iznine bağladı. Almanya'da da teşvikle yapılmış fabrikaların taşınması halinde devlet teşvikleri geri isteme kararı aldı'' diye konuştu.

İZMİR'İN AVANTAJI

İzmir'de yetişmiş insan gücünün bulunması, ulaşım olanaklarının iyi olması ve altyapının yeterliliğinin büyük avantaj teşkil ettiğini dile getiren Tuncer, ''Yeni dönemde bu avantajlarımızı kullanarak ön plana çıkacağız. Serbest bölgelerde yatırım yapan şirketlere sağlanan vergi muafiyetleri 2004 yılında kaldırılmamış olsaydı şu anda çok daha iyi seviyede olacaktık. Yatırımcı şirketlere vergi avantajı getiren yasal düzenleme Kasım ayında çıktı. Yönetmeliklerin henüz çıkmaması nedeniyle bunu tanıtımlarımızda kullanamıyoruz'' dedi.

Tuncer, çalışanların gelir vergisi muafiyetinden yararlanabilmesi için şirketlerin en az yüzde 85 ihracat yapma şartı arandığını, yeni yasal düzenlemeyle bu oranın Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 50'ye düşürülebileceğini ifade ederek, yasa çıkalı 4 ay olmasına rağmen bu konuda bir düzenleme yapılamadığını kaydetti.

Yatırım çekebilmek için siyasi ve ekonomik istikrarın yanında bürokratik istikrara da ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Tuncer, ''Bir genel müdür değişince tüm kurallar değişiyor. Bunu yatırımcılara anlatmamız çok zor'' diye konuştu.