kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Doğan'a hisse satışından 826 milyon lira vergi cezası

HAZAL ATEŞ - ANKARA
19.02.2009
Maliye kontrolörlerinin Doğan Yayın Holding'de yaptığı vergi incelemesinden rekor ceza çıktı. Gruba 826.3 milyon TL vergi cezası tebliğ edildi. Doğan Yayın Holding, uygulamalarının yasa, mevzuat ve tebliğlere uygun olduğunu savundu..
Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri, Doğan Yayın Holding'de 6 aydan bu yana devam eden vergi incelemelerini tamamladı. Holding'in hisse satışlarını büyüteç altına alan kontrolörler, toplam 826.3 milyon TL vergi cezası keserek kararı tebliğ etti. Cezayı İMKB'ye yaptığı açıklama ile duyuran Doğan Yayın Holding yöneticilerinin ise inceleme aşamasında kontrolörlere, "Kanunu yanlış yorumluyorsunuz. KDV istisnası var. Bu çok açık bir hüküm" savunmasını yaptığı belirtildi. Maliye denetim elemanları, Doğan Yayın Holding'in hisse satışlarına odaklandıkları vergi incelemesinden 826.3 milyon TL'yi bulan vergi cezası kesti. Uzmanlar, vergi aslının üç katı kadar ceza kesilmesini "kaçakçılık suçundan işlem yapılmış olduğu izlenimini veriyor. Mali sorumluluğun yanı sıra ayrıca ceza davası da gelebilir" şeklinde yorumladı.

CEZA GEREKÇELERİ
Edinilen bilgilere göre Doğan Yayın Holding'deki incelemeler sırasında Gelirler Kontrolörleri özellikle hisse satışlarını mercek altına aldı. Cezanın, esasen iştirak hisselerinin satışından kaynaklandığı bildirildi. Kontrolörler hisse senedi işlemlerini "iştirak hissesi" satışı olarak değerlendirdi, KDV istisnası kapsamına girmediğini savundu ve vergi kaçırıldığı sonucuna vardı. Cezai işleme ayrıca hisse devirlerindeki vergi yükümlülüğünü örtmek için özel olarak şirketler kurulduğu yönündeki tespitler de dayanak oluşturdu. İştirak hisselerinin alımına ilişkin finansman giderlerinin yanı sıra, muhtelif kur farkı giderleri de maliye denetim elemanlarınca kabul görmedi. Doğan Yayın Holding kurmayları ise inceleme aşamasında, hisse senetlerinin elden çıkarılmasında KDV yönüyle açık istisna hükmü bulunduğunu savundu. Yanlış yorum yapılıyor" tezini işledi. "Senede bağlanmış hisselerin satışında KDV hesaplanması gerektiği yönündeki yorumla ilk kez karşılaşılıyor" denildi. Maliye'nin vergi cezasına ilişkin dün İMKB'ye yazı gönderen Doğan Yayın Holding 25 Aralık 2008'de de benzer bir açıklama yapmıştı. Gelirler kontrolörleri, devam etmekte olan vergi incelemesinin 2003 yılına ilişkin tespitlerini, zaman aşımına uğramaması için rapora bağlamış ve Gruba toplam 34 milyon 950 bin YTL vergi cezası kesmişti. Gruptan yapılan açıklamada ise bu gelişme özetle şöyle duyurulmuştu: "Nisan 2002/Mart 2003 hesap dönemi için vergi inceleme raporları dayanak gösterilerek toplam 15 milyon 731 bin 189 YTL tutarında vergi aslı ödemesi ile 19 milyon 451 bin YTL tutarında vergi ziyaı ve 40 bin YTL tutarında özel usulsüzlük cezalarını içeren ihbarnameler şirketimize tebliğ edilmiştir."