kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

Yeşil teknoloji işsizliğin umudu olacak!

Türkiye'deki işsizlik rakamları son aylarda endişe verici boyutlara ulaştı. Sadece Kasım ayında 308 bin kişinin daha işsizler ordusuna katıldığını rakamlar söylüyor. ABD ile kıyaslayınca dururumuz iyi diyebiliriz belki ama şimdilik.
Dün ABD'nin en iyi uluslararası ticaret avukatlarından Matthew Nolan'dan, ABD'deki işsiz sayısının 2009 sonunda 10 milyona ulaşacağını duyduk. Yapılan tahminler ürkütücü boyutta. Tüm dünyada yıl sonuna kadar 50 milyon insanın işsiz kalacağı söyleniyor.
Dünya hızla globalleşti. Türkiye'nin bu globalleşmeden payını almaması mümkün değildi. Yani içeride her şey yolunda gidiyordu gitmesine de dış kaynaklı krizin Türk ekonomisini vurması kaçınılmazdı, işsizliğin artması da tabii.
Nolan ve Türk partneri Murat Özgü, ABD'nin önde gelen hukuk firmaları arasında yer alan Arent Fox'da avukatlık yapıyor. Dünyanın önde gelen uluslararası firmalarıyla çalışıyor.
Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Haluk Dinçer'in davetiyle Türkiye'ye gelen Matthew Nolan, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın ticaret politikalarıyla ilgili bazı bilgiler verdi ama ABD hükümetiyle çalışmadığını, yılların deneyimiyle konuştuğunu vurgulamadan edemedi.
Özetle söylediği, bu derin ekonomik krizde Obama'nın, miras aldığı büyük sorunlar üzerine çalıştığı ve ilerleyen günlerde bu sorunlara çözüm bulmak için eyleme geçeceğiydi. Ama tabii ABD'nin işinin de zor olduğu kuşkusuzdu. Türkiye'nin bölgesel liderliğinden Nolan da söz etti. Nolan, özellikle Irak'tan ABD'nin çekilmesiyle o bölgedeki imajını hızla düzeltmek için harekete geçileceğini düşünüyordu ve ticaretin ön plana çıkması en büyük olasılıktı ve ABD bunun için bölgesel lider olarak konumlandırdığı Türkiye'yi de yeni dönemde işlerin içine katacaktı.
Bu toplantıda beni en çok ABD'de avukatlık yapan Murat Özgü'nün söyledikleri heyecanlandırdı. Çünkü yakında yeni bir dünya düzeni kurulduğuna hepimiz tanıklık edeceğiz. Kurallar baştan sona yeniden yazılıyor ve dünya nasıl düze çıkacak diye herkes kafa yoruyor. Özgü diyor ki, araştırma geliştirme çalışmaları hiç olmadığı kadar çok önem kazanacak ve insanlar yeşil ve temiz teknoloji ile yeni iş imkanlarına kavuşacak. Yani kendi kendini ısıtan soğutan, enerji üreten camlarıyla binalar görmeye hazırlanın. Ya da parkta koşu yapanların, eşofmanlarının üzerindeki teknoloji sayesinde şarj olan cep telefonlarına hazırlanın.
Özetle belki kötümser başladım yazıya. Ne de olsa böylesi bir işsizlik, bu kadar hızlı, yüzyılda bir oluyor herhalde. Ama ciddi yaratıcılık ve yeni iş yapma şekliyle dünya, kriz yıllarını bir şekilde atlatmayı başaracak herhalde.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın