kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Cumhurbaşkanı Gül, Kremlin Sarayı’nda Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile başbaşa görüştü. Gül, komşu Rusya ile işbirliğine önem verdiklerini belirtti.

Rusya ile ticarette TL-Ruble dönemi

MUHARREM SARIKAYA
MUHARREM SARIKAYA
13.02.2009
Cumhurbaşkanı Gül, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile görüştü. Ortak deklarasyona, ilişkilerin geliştirilmesi iradesi yansıtıldı. Gül, Türkiye'nin 1 numaralı ticaret ortağı Rusya ile ticaretin doların aradan çıkarılarak TL-Ruble ile yapılmasına karar verildiğini açıkladı..
Rusya Federasyonu'na "Devlet Ziyareti"nde bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını belirterek, "Rusya'yı bağ yolu yaptık. Arkadaşlarımız herkesi bakanları bırakın, bütün bürokratları biliyorlar" dedi. Rusya'nın bugüne kadar uyguladığı en üst düzey protokol ile karşılanıp ağırlanan Gül, dün Kremlin'de Medvedev ile buluştu ve görüşme planlanan süreyi tam iki saat aştı. İki lider görüşme sonrasında basının karşısına geçerek, hazırlanan Ortak Deklarasyonu imzaladı ve açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, deklarasyon ile ilişkilerin daha ileri taşınması için siyasi iradenin ortaya konulduğunu belirtti. Gül, geçen yıl bir numaralı ticaret ortağı haline gelen Rusya ile ticaret hacminin 50 milyar dolara ulaşmasını beklediğini söyledi. Gül, daha sonra, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i kabul etti. Görüşmede Rus yetkililer mavi akım 2, Samsun-Kafkas limanı, Demiryolu taşımacılığı, Nükleer enerji, askeri alanda işbirliği ve uzay teknolojisi alanında Türkiye'ye teknoloji transferini gündeme getirildi. Türkiye ise ağırlıkla gümrük krizi üzerinde durdu. Putin ise gümrük sorununun çok rahatlıkla aşılabileceğini, çözüm konusunda taraflara gereken talimatların verildiğini söyledi.

HER ŞEYİ AÇIK KONUŞALIM
Cumhurbaşkanı Gül, onuruna verilen yemekten sonra ikamet ettiği Türk işadamları tarafından yapılmış olan Ritz Carlton Oteli'ne geçerek işadamları ile buluştu. Gül geziye katılan gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Medvedev'e, "Türk ve Rusların ortak bir sözü var, her şeyi açık konuşalım dostluk bunu gerektirir" dediğini açıkladı. Medvedev ile yaptıkları görüşme sonucunda iki ülke ticaretinin Türk Lirası ve Ruble üzerinden yapılmasına karar verdiklerini de açıklayan Cumhurbaşkanı Gül, bu kararın Türk işadamlarının krizden çıkmasına katkı sağlayacağını bildirdi. Rus şirketlerle alacak sorunu yaşayan Türk tekstil sektörünün bu yönde talebi vardı.