kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan "KOBİ'lerimize KOSGEB marifetiyle sıfır faizli veya oldukça düşük faizli bir milyar dolarlık ihracat kredisini vereceğiz. Can suyu kredileri de devam edecek" dedi.

KOBİ'lere 1 milyar dolarlık yeni pazar bulma kredisi

14.02.2009
Hükümet ihracatta yaşanan sorunu çözmek için yeni krediler vermeye hazırlanıyor. 1 milyar dolarlık kredinin amacı KOBİ'lerin yeni pazarlar bulmalarına yardımcı olmak..
İhracatta 2009'da beklenen daralma ve azalan iç talep hükümeti harekete geçirdi. KOBİ'lere ihracat yapmaları için çeşitli kaynaklar veriliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan dün bunlara en yeni örneği açıkladı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) 2. Biltronik Bilgi Teknolojileri Proje Yarışması ödül töreninde konuşan Çağlayan, KOSGEB üzerinden ihracatçıya yeni ihracat pazarları bulma konusunda destek sağlayacaklarını belirterek, "KOBİ'lerimize sıfır faizli veya oldukça düşük faizli bir milyar dolarlık ihracat kredisini vereceğiz. Bu sadece KOSGEB marifetiyle vereceğimiz destek. Yine can suyu kredileriyle KOBİ'lerimize, esnaf ve sanatkarımıza yeni çıkmış olan kanunumuz çerçevesinde bütün kurumların kullanacağı destekleri vermeye devam edeceğiz" dedi.

3 MİLYAR TL YOLDA
Sanayi Bakanı Çağlayan, ayrıca KOSGEB'de 2009'da 3 milyar TL üzerinde bir destek gerçekleştireceklerini de vurguladı. Bilindiği gibi KOSGEB, geçen yıl sıfır faizli toplam 1.6 milyar TL kredi vermişti. Çağlayan ayrıca son olarak Eximbank'ın sermayesini de 500 milyon dolardan bir milyar dolara çıkardıklarını anlattı. Girişimci Bilgi Sistemi çalışmalarının, Türkiye'deki şirketlerin ölçeklerinin çok küçük olduğunu ortaya çıkardığını da dile getiren Çağlayan, 2007 sonu itibariyle 2 milyon 10 bin 377 işletmenin toplam 1.7 trilyon TL'lik net satış hasılatı gerçekleştirdiğini, ancak karlarının 98.6 milyar TL olduğunu bildirdi.

SIFIR KİLOMETRE TEŞVİK
'Sıfır kilometre' yeni bir teşvik sistemi yaptıklarını, bu sistem kapsamında, Türkiye'nin hangi sektörlerde daha fazla rekabet gücüne sahip olduğu ve daha fazla katma değer sağlayabileceği gibi konulara odaklanacaklarını belirten Çağlayan, teşvik sistemini yüksek katma değer, yüksek teknoloji ve yüksek rekabet gücünden oluşan '3Y' üzerine kurduklarını söyledi. Zafer Çağlayan, teşvik sisteminde, sanayi strateji belgesinde ve alacakları her kararda Türkiye'nin coğrafi ve stratejik konumunun avantajlarını göz önünde bulundurduklarını belirtti. Bakan Çağlayan Avrupa'nın en yakın tedarik merkezi olan Türkiye'nin, Avrupa ve Avrasya'nın mal ve hizmet üreticisi olmasını hedeflediklerini ifade etti.