kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İran'da ilk banka hisseleri özelleştirilmesi

CİHAN
Giriş Saati : 14.02.2009 12:30
Güncelleme : 14.02.2009 17:28
Yeni Haber
İran, devlet bankası olan Bank Mellat'ın hisselerini özelleştiriyor. Tahran yönetiminin, banka hisselerinin yüzde 5'ini özel girişimcilere satmayı planladığı bildirildi. Tahran Menkul Kıymetler Borsası'ndan bir yetkili, bu planın İran'da ilk kez bir devlet bankasının kısmi özelleştirilmesi olduğunu söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, satışın ilk etapta talebin miktarını belirlemek için gerçekleştirileceğini ve talebin yüksek olması halinde daha fazla hissenin satılabileceğini belirtti. Tahran yönetiminin bu kararı aynı zamanda İran borsasının son altı ay içerisinde keskin bir düşüş yaşamasının ardından geldi.

Bank Melli'den sonra İran'ın en büyük ikinci bankası olan Bank Mellat, ülkedeki bankacılık sektörünün yüzde 15'ini elinde bulunduruyor.
İranlı yetkili, "Bize satışın Çarşamba günü yapılacağı söylendi." dedi. Dünyanın dördüncü büyük ham petrol üretici olan İran'da hisse fiyatları, petrol fiyatları ile birlikte düşüşe geçmişti. Hisse senetlerinin toplam piyasa değeri, geçtiğimiz Ağustos ayında 70 milyar dolar iken yüzde 30 oranında değer kaybetmişti.

Bank Mellat ayrıca ABD'nin, nükleer çalışmalarından dolayı ambargo uyguladığı İran şirketleri arasında yer alıyor.

Bank Mellat'ın özelleştireme dairesi Başkanı Fathali Hoşbin de bu hafta başlarında yaptığı açıklamada hisse senetlerini satarak gelir elde etmeyi düşündüklerini söylemiş; ancak bunun ne zaman olacağı konusunda bilgi vermemişti. Hoşbin, devlet radyosuna yaptığı açıklamada İran takvimine göre önümüzdeki ay başlayacak 2010 yılının başlarında ek olarak yüzde 15 civarında hisse senedinin satışa çıkarılabileceğini kaydetmişti.

İran'ın büyük oranda petrole dayalı olan ekonomisi daha çok devletin hakimiyetinde bulunuyor. Ancak anayasada yapılan değişiklikle İran, altyapısı yine devlet yönetiminde kalmak üzere özelleştirmeleri artırmaya gitmişti. İranlı yetkililer de son zamanlarda yabancı yatırımcıları ülkeye davet etmişlerdi.

Ancak uzmanlar, ambargo altında olan İran'da özelleştirilecek şirketlerin ileride yine kamuya devredilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyorlar.
Tahran Menkul Kıymetler Borsası yetkilisi de açıklamasında hisse senedi için talepte bulunacak olanların çoğunlukla yerli yatırımcılar olduğunu belirtti. Yetkili, "Bu şartlarda bile eğer fiyatlar uygun olursa alıcılar çıkabilir." dedi.

İran Maliye Bakanı Şemseddin Hüseyni de bugün İran Daily gazetesinde yer alan açıklamasında Bank Mellat'ı "öncü" kuruluşlardan biri olarak niteledi. Bank Mellat'ın Yönetici Müdürü Ali Divandari de bankanın, aralarında Ermenistan ve Türkiye'nin de bulunduğu birçok yerde bin 888 şubesi olduğunu açıkladı. Hüseyni ayrıca Bank Tejarat ve Bank Saderat'ın da özelleştirmeye gidilecek sıradaki bankalar olduğunu belirtti; ancak bununla ilgili bir tarih vermedi.