kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Bakan Çelik, sosyal yardımlarla ilgili yazılanlar için "İyi şeyler değil" yorumu yaptı.

Sosyal yardımlar olmasa 'sosyal patlama' olur

HÜLYA KARABAĞLI - KİLİS
11.02.2009
Bakan Hüseyin Çelik, sosyal yardımlara sahip çıktı: Anayasada kâğıt üzerinde 'sözde' sosyal devlet vardı ama kendisi yoktu. Biz onu 'özde' yaptık..
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, son günlerin tartışmalı konusu sosyal yardımlara sahip çıktı ve "Sosyal devlet, 'altta kalanın canı çıksın' demek değildir. Anayasa'da 'sözde' sosyal devlet vardı. Kâğıt üzerinde var, ama kendisi yoktu. Özde yoktu. Biz onu 'özde' yaptık" dedi. SABAH'a konuşan Çelik'in değerlendirmeleri şöyle:

* Bu sosyal yardımlar olmazsa Türkiye'de sosyal patlamalar olur. Ama bunu tuzu kuru olanlar anlamaz. Ama tuzu kuruların bugün bu durumda olmaları da sosyal yardımlarla ilgilidir.

* Öğrenciler 4 çeşit yemek yiyor. Bakanlığımız 1 milyon 200 bin kişiye her gün yemek veriyor. Bu; İngiliz, Alman, Fransız ordusunun sayısından fazladır. Anneler boynu bükük kalıyordu. Harçlık veriyoruz, önlük, üst baş alamıyorsa, Sosyal Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan destek alınıyor. Bizim sosyal yardımlarımız, sosyal devlet anlayışımız seçimle sınırlı değil.

* Özürlü eğitim gören Türkiye'de 30 bin kişiydi. Bugün 360 binlere yaklaştı. Yüzde 1200'lük artış var. Çevresinde devlete ait okul yoksa çocuğunu özel kuruma gönderiyorsa ayda 400 TL ödüyoruz. Özürlüler Yasası'nın getirdiği yük 2 milyar TL. Ama sosyal devletseniz fedakârlık yapmanız gerekir. 27 bin özürlü çocuğu evden alıp taşıyoruz. Ve evine teslim ediyoruz.

* Görme engelli çocuklar için 272 çeşit kitap geliştirdik. Braille alfabesiyle basıldı, ücretsiz dağıtıldı. Zihinsel engelliler için özür derecesine göre, 13 çeşit kitabın dağıtımını yaptık. Bu kategorilerde 242 okul var.

* AB'nin dışarıdan 1.5 milyon insan işgücüne ihtiyacı var. Ama vasıflı elemana. İyi mühendisler ve genç adamları yetiştirirsek, yabancı dil ve bilgisayarla donatırsak AB'de iş bulurlar.

* Ağırlıklı orta öğretim başarı puanı için YÖK 2009 için değişiklik yapılmaması kararı verdi. Bu karar beni de kamuoyunu da tatmin etmedi.