kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
2007’nin son gecesi hayata veda eden sanatçı Hüseyin Bahri Alptekin.

Alptekin sergisinde kriz

Adaclet Cingöz
07.02.2009
Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi'nde açılması beklenen Hüseyin Bahri Alptekin sergisi, küratör Vasıf Kortun ve Yapı Kredi'nin yetkilileri arasındaki gerilime takılmış..
Ferhat Özgür'ün sergisinin üzerimde yarattığı hayal kırıklığının nedenini çözdüm. Sergi, Ferhat Özgür'den beklenmeyecek şekilde özensiz, mekânı düşünerek tasarlanmamış idi. Halbuki Ankaralı sanatçı bu konularda son derece titizdir. Araştırdım, meğer serginin asıl açılma tarihi mayıs başı imiş. Şubat ayında Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi'nin programında, organizasyonunu Vasıf Kortun'un üstlendiği bir Hüseyin Alptekin sergisi varmış. Kortun'un bu sergi için hazırlanan kitabı bir türlü yazamaması nedeniyle, Kortun ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık yetkilileri arasında gerilim yaşanmış. En sonunda, Kortun'un da kurum yetkilileri için 'Onlarla asla...' demesiyle bu son derece önemli sergiden vazgeçilmiş. Mayıstaki Ferhat Özgür sergisi de aceleyle bu tarihlere çekilmiş. Doğrusu, Hüseyin Alptekin için birşeyler yapmanın zamanı geldi de geçiyor. Duyduğuma göre, bir eseri Sotheby's'in 4 Mart'taki Türk çağdaş sanatı mezatı kataloğuna da giren sanatçının sevgili eşi Camila da, bir türlü birşeyler yapılmamasından dolayı müteessirmiş. Varolan kurumlarımızdan biri, Santral İstanbul, Pera, İstanbul Modern veya bir diğer kuruluş, Hüseyin Alptekin'in eserlerini biraraya getiren özel bir bölüm kurmak üzere harekete geçmeli. Aynı zamanda bu kurumlardan biri Hüseyin Alptekin adı altında bir yarışma düzenleyerek burs da verebilir. Alptekin ile ilgili acil bir monografi yazılmalı. Hüseyin'in kendi yazıları ayrı bir kitapta derlenmeli, bir başka kitapta Hüseyin ile ilgili farklı isimlerin yazdığı yazılar bir araya getirilmeli. Hep şimdinin kutsandığı, hep şimdinin yarattığı yıldızlarla oyalandığımız şu güncel sanat sahnesinin de bir geçmişi olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu anlamda Hüseyin Alptekin'i unutmamak, hatırlamak ve hatırlatmak duyarlılığını en başta yakın dostları ve aynı zamanda sanat dünyası profesyonelleri üstlenmeli.

AÇILIŞLAR BİTMEK BİLMİYOR
C.A.M. Nişantaşı'nda Ego Kırılmaları sergisi açılışında gözlerimiz serginin sanatçılarından Mehmet Günyeli'yi aradı. Fakat Günyeli bir türlü gelmedi. Haftayı ise mükemmel bir sergiyle kapatma şansını yakaladım. Çukurcuma'daki çağdaş fotograf sanat galerisi Elipsis'de deyim yerindeyse bir devrim yaşandı. Fotografın beş farklı ismi Edisyonlar I adı altında tüm çoğaltım hakları galeri tarafından güvence atına alınarak sergileniyor. Bu, yerel fotograf tarihimizde bir ilk. Arif Aşçı'nın Kore serisi 48 saattir gözümün önünden gitmiyor. Çok çok etkileyici. Murat Germen ve Elipsis'in yeni keşfi İsviçre'deki gururumuz Ferit Kuyaş'ın puslu Çin manzaraları da öyle. Mutlaka bu sergiye gidin.