kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
GEÇEN AY ALTIN KÜRE ALDI Ünlü yönetmen Steven Spielberg son olarak geçtiğimiz ay Altın Küre ödül töreninde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü almak için kürsüye çıkmıştı.

'Er Ryan'ı kurtardı sıra kendisine geldi

Evrim ERGİN / EKONOMİ
07.02.2009
Er Ryan'ı Kurtarmak, Schindler'in Listesi gibi ünlü filmlerin yönetmeni Spielberg kriz nedeniyle zor durumda. Spielberg'ün DreamWorks firmasına kapılar kapandı..
Schindler'in Listesi, ET, Er Ryan'ı Kurtarmak gibi filmlerin ünlü yönetmeni Steven Spielberg, kurmayı tasarladığı yeni ve bağımsız film şirketi dağıtım işini üstlenmesi beklenen Universal Studios ile görüşmelerin sona ermesi nedeniyle zor duruma girdi. Birkaç haftadan bu yana taraflar arasında devam eden görüşmeler sonunda Spielberg'ün temsilcilerinin daha fazla para talep etmesi nedeni ile son buldu. Stüdyo'nun sahibi NBC Universal talebi kabul etmedi.

500 MİLYON DOLAR BORÇ
Dağıtım işi Spielberg'ün kurmayı planladığı DreamWorks şirketi için hayati bir anlam taşıyordu. Anlaşmanın sağlanamaması ile Spielberg'ün 500 milyon dolarlık bir borcun altında kaldığı dile getirilirken, DreamWorks bu nedenle Time Warner'in sahip kolduğu kablo kanalı HBO ile pay-TV anlaşması da yapamadı. Spielberg, bir kısmı Hintli Reliance Big Entertainment şirketine ait olan ve banka ile başı belaya giren Dream- Works'ün kapılarını tekrar açabilmek için finansmana ihtiyaç duyuyor. Daha önceki planlarında Spielberg aslında şirkette 1.2 milyar dolarlık bir sermaye ile işe başlamak istiyordu. Bu paranın yarısını Reliance'dan alacak ve geri kalanı için de borçlanacaktı. Fakat yaşanmakta olan ekonomik kriz ünlü yönetmenin de planlarını alt üst etti ve eski planlarına dönmesine neden oldu . Spielberg beklentilerinin hiçbiri gerçekleşmediği için şu anda ilgisini Walt Disney'e çevirmiş bulunuyor. Spielberg bu dönemde en çok ihtiyaç duyduğu Walt Disney'in dağıtım altyapısını kullanmayı talep edebilir. Hatta bu konuda bir anlaşma yapıldığı yönünde bazı sitelerde haberler de yer alıyor. Endüstride yeni bir film şirketinin lansmanı için pek de doğru bir dönem olmadığı konuşulyor. Kredi piyasaları donmuş durumda ve DVD satışları da öyle. Hollywood'un en önemli gelir kaynaklarından para gelmiyor. 2008'in son çeyreğinde satışlar yüzde 20 oranında gerilemiş bulunuyor. News Corp ve Time Warner gibi şirketler de DVD pazarındaki daralmanın ilk çeyrekteki zararlarda önemli rol oynadığını açıkladılar. Walt Disney de endüstrideki daralmadn bahsediyor ve karında yüzde 32 daralma olduğunu belirtiyor.