kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Turhan, bankalara ihtiyaç duydukları likiditeyi eksiksiz olarak ve zamanında sağladıklarını belirtti

Tablo, Merkez'i değiştirdi denge politikasına geçti

08.02.2009
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan krizde esnek davrandıklarını belirterek, bankanın tarihinde belki de ilk kez 'dengeleyici para politikası' uygulayacağını açıkladı..
2006'da enflasyon hedeflemesi uygulanırken Merkez Bankası'nın mevcut yönetimi ilk şoku yaşadı. Merkez Bankası o dönemde YTL'nin yüzde 30 değer kaybı, sermaye akışının azalması ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle enflasyonu dizginleme kararı almıştı. Hemen ardından da kalıcı etkiler oluşmaması için para politikasında sıkılaştırma gerçekleşmişti.

PARA POLİTİKASI EVRİLİYOR
2008'in son çeyreğinde gelen küresel finans kriz ve oluşturduğu güven kaybının derinleşmesi ise Merkez Bankası'nın para politikasında bir hareket alanı yarattı. Aynı zamanda toplam talepteki yavaşlama ile emtia ve gıda fiyatlarındaki düşüş de bu süreci olumlu yönde etkiledi. İşte bu değişim sonrası Merkez Bankası'nın yeni hedefi 'dengeleyici para politikası' olma yolunda. İlk sinyal Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan'dan geldi. MÜSİAD Gençlik Kurulu tarafından gerçekleştirilen "2008 Ekonomi Değerlendirmesi ve 2009 Beklentileri" konulu toplantıda konuşan Turhan, gelecek dönemde bakış açılarını "Belki de Merkez Bankası, tarihinde ilk defa dengeleyici para politikası izleyecektir" sözleri ile özetledi.

'DALGALANMALARI ÖNLÜYORUZ'
Bankaları arası döviz piyasasında riske aracılık ettiklerini de vurgulayan İbrahim Turhan, "Merkez Bankası, kanunla verilmiş fiyat istikrarını sağlamak amacıyla finans ve kredi mekanizmasının sağlıklı işlemesini sağlamak ve ekonomik devrelerdeki aşırı dalgalanmaları önlemeye çalışacaktır" dedi.