kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Korsanları gündeme getiren gemi kurtuldu

CİHAN
Giriş Saati : 05.02.2009 12:06
Güncelleme : 05.02.2009 20:19
Yeni Haber
Taşıdığı tank ve ağır silahlarla birlikte Somalili korsanların eline geçen Ukrayna bandıralı geminin kurtarılması için 3,5 milyon dolar ödendiği açıklandı. Sudan'dan bağımsızlığını elde etmek isteyen Güney Sudan'a silah taşıdığı öne sürülen geminin geçtiğimiz yıl eylül ayında kaçırılması tüm dünyada bir anda gözlerin Somalili korsanların üzerine çevrilmesine sebep olmuştu.

Gemi sahibinin sözcüsü Mikhail Voitenko korsanlara para ödendiğini doğrularken, Rus Itar-Tass haber ajansı ise ödenen paranın 3,5 milyon dolar olduğunu öne sürdü. Korsanlar gemiyi serbest bırakmak için 20 milyon dolar talep ediyordu. Gemide 17'si Ukraynalı toplam 20 mürettebat bulunuyor.

Paranın Kenya'dan Çarşamba günü öğlenden sonra ayrılan küçük bir uçakla korsanlara atıldığı belirtiliyor. Korsanların parayı saydıktan sonra bugün gemiyi serbest bırakabilecekleri ifade ediliyor.

Özellikle de gemideki 33 adet T72 tankının Somali'deki muhaliflerin eline geçmemesi için ABD, Somali açıklarında savaş gemileri bulunduruyor.
Korsanlar geçtiğimiz yıl içinde 100'den fazla gemiye saldırırken bunlardan 42'sini ele geçirmeyi başarmıştı. Korsanların şu ana kadar 30 milyon dolardan fazla fidye kazandığı tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz ay da Suudi Arabistan'dan 100 milyon dolarlık petrol taşıyan Sirius Star adlı tankerin kurtarılması için 3 milyon dolar ödenmişti. Paralar yine paraşütle korsanlara atılmış, ancak 5'i boğulmuştu.

1991 yılından beri yönetim boşluğunun bulunduğu Somali'de korsanlar ele geçirdikleri gemilerle ülkeyi dünya gündemine taşımıştı.
Haberin fotoğrafları