kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Darbe sunumunu komutana verdim"

SABAH/İSTANBUL
Giriş Saati : 03.02.2009 17:35
Güncelleme : 03.02.2009 21:40
Yeni Haber
Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün mahkemede 'şok' açıklamalarda bulunduğu öğrenildi. Ersöz, gazeteci Nuray Başaran'ın tanıştırdığı Faruk Demir isimli kişinin kendisine verdiği 4 sayfalık darbe sunumunu komutanı Şener Eruygar'a verdiğini söyledi. İfadesinde ABD istihbarat örgütü tarafından ölümle tehdit edildiğini anlatan Ersöz, ziyaretine gelen Bedrettin Dalan, Cem Uzan ve Emin Şirin gibi isimlerin ses kaydını aldığını belirtti.

Gazeteci Başaran ise siyasi stratejist Faruk Demir tanıdığını ancak Ersöz'le tanıştırmadığını söyleyerek, "7 sene önce takip edildiğimi farkedince Genelkurmay Başkanlığı'ndan üst düzey bir komutandan yardım istedim. Beni Ersöz'ün takip ettirdiğini öğrendim. Daha sonra beni neden takip ettiğini sormak için ziyarete gittim" dedi.

Ergenekon operasyonunun 6. dalgasından bir gün önce Rusya'ya gittiği için 6 ay süreyle aranan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, ameliyat olmak için sahte kimlikle Ankara'da bir hastaneye yatarken yakalanmıştı. Hakkında yakalama kararı bulunduğu için ve yasa gereği en geç 24 saat içerisinde hakim karşısına çıkarılması gerekiği için savcılık tarafından sadece 2 sayfalık ifadesi alınabilen Ersöz, nöbetçi mahkemeye sevkedilmişti.

ABD İSTİHBARAT ÖRGÜTÜ BENİ ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ

Ersöz'ün mahkemede verdiği 5 sayfalık ifadesinde ise 'şok' sözleri dikkat çekti. İfadesinde her türlü terör örgütünün ölüm listesine girdiğini belirten Ersöz, hakkındaki koruma kararının emekli olduktan sonrada devam ettiğini kaydederek, "Diyarbakır'da Jandarma Bölge Komutanı olduğum sırada bana gelen bir istihbari bilgiye göre ABD'nin istihbarat örgütünün beni ölümle tehdit ettiğini öğrendim" dediği öğrenildi.

ŞENER ERUYGUR'A "BABAMI ARAMA" MESAJI

Kızı Fulya'nın eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'a 'Babamı arama' yönünde mesajlar çekmesi ve telefon etmesiyle ilgili olarak ise Ersöz, bunu kızının psikolojik durumun bozuk olmasına bağladı. Kızının kendisinin emekli olmasını hazmedemediğini ve üç kez intihara teşebbüs ettiğini belirten Ersöz, "Ben Şener Eruygur'la eski komutanım olması nedeniyle bayramlarda görüşüyordum. Bu nedenle bana zarar gelmesinden korkmuş olabilir ve o mesajları çekmiş olabilir" dediği belirtildi.

DALAN, UZAN VE ŞİRİN ZİYARETİME GELDİ

İstihbarat Daire Başkanlığı döneminde kendisini ziyarete gelen kişilerin bazılarının ses ve görüntülerini üstlerinin emriyle çektirdiğini öne süren Ersöz'ün ifadesinde şunları söylediği öğrenildi:

"Beni ziyaret eden Bedrettin Dalan, Cem Uzan, Kıvanç Değirmenci ve Turgut Altınok ile görüşmemde ses kaydı yaptım. Bu kişilerden bazılarının bize iletmek istedikleri şeyler oluyordu, biz de bu maksatla dinliyorduk. Emin Şirin isimli kişi de benden önce İstihbarat Daire Başkanlığı'na gelip gidermiş, görevli olduğum dönemde de bir kaç kez bana geldi. Aramızda ülkenin içinde bulunduğu durum ile ilgili görüşmeler geçmiştir."

MUSTAFA BALBAY'LA GÖRÜŞTÜM

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ı gazeteci olarak tanıdığını ve bir iki kez ziyaretine geldiğini anlatan Ersöz, "'Genç Subaylar Rahatsız' diye bir haber çıkmıştı. Genel Komutan'ın takdirleri üzerine kendisini çağırdım, haber ile ilgili görüştük" dediği ifade edildi.

DARBE SUNUMUNU ERUYGUR'A VERDİM

İfadesinde gazeteci Nuray Başaran'ın tanıştırdığı Faruk Demir isimli kişinin kendisine getirdiği ve içerisinde kutucuklar içerisine yazılmış kod isimlerin bulunduğu 4 sayfalık bir darbe sunumunu götürdüğü komutanı Eruygur'un "Gereğini yaparım" diye teslim aldığını söyleyen Ersöz'ün, darbe planının Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz ve Eldiven olup olmadığını ise bilmediğini söylediği öğrenildi.

CUMHURİYET ÇALIŞMA GRUBU'NDAN HABERİM YOK

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in günlüklerinden ve bunların içeriğinden haberdar olmadığını öne süren Ersöz, Cumhuriyet Çalışma Grubu içinde oldukları iddiasıyla tutuklanan muvazzaf askerler Mustafa K. ve Enver Ö'yü emrindeki subaylar olarak tanıdığını, Cumhuriyet Çalışma Grubu'ndan da haberdar olmadığını söyledi.

YARSAV BAŞKANI'YLA YEMEK YEDİK

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile bir arkadaşı aracılığıyla tanıştığını ve Ankara'da Liman Lokantası'nda bir kez nezaket amacıyla yemek yediklerini ifade eden Ersöz, yemeğe iddia edilenin aksine Ergün Poyraz'ın katılmadığını, bir Yargıtay Savcısı ve emekli bir binbaşının yemekte olduğunu belirtti. Yemekte AKP'nin kapatılmasıyla ilgili hiçbir şey konuşulmadığını kaydeden Ersöz kendisinin herhangi bir suç işlemediğini belirterek "Ergenekon diye bir örgütü hiç duymadım" dediği öğrenildi.

LEVENT ERSÖZ BENİ TAKİP ETTİRDİ

Gazeteci Başaran ise Ankara'da bulunan ve siyasi stratejist olan Faruk Demir tanıdığını ancak Ersöz'le tanıştırmadığını söyledi. Başaran, Ersöz ile 7 yıl önce tanıştığını anlatarak, "O dönem Akşam Gazetesi'nin Ankara Temsilciydim. Tuncay Özkan ile hiç anlaşamazdım. Özkan, Ersöz'e, 'Bu kadını buradan attırmazsak, Çukurova medyasını rahat kullanamayacağız' demiş. Günlerce takip edildiğimi farkedince Genelkurmay Başkanlığı'ndan üst düzey bir komutandan yardım istedim. Beni Levent Ersöz'ün takip ettirdiğini öğrendim" diye konuştu.

"SİVAS'TA BİR OLAYA KARIŞTIĞIM GEREKÇESİYLE DİNLENMİŞİM"

Ersöz ile tanışmaya gittiğinde, 'Beni takip ediyormuşsunuz, ne öğrenmek istiyorsanız bana sorun. Takip ettirmenize gerek yok' dediğini söyleyen Başaran, "Reddetti ama bir takım soruları sormayı da ihmal etmedi. Telefonlarım mahkeme kararı ile resmi dinlemeye alınmış. Karara Sivas'ta bir olaya karıştığım yazılmış. Ömrümde o güne kadar Sivas'a gitmemiştim. Daha sonra birkaç defa ziyaret amaçlı, çayını içmeye gittim. Ona, 'Ben İzmirliyim, kimliğim bu. Benden her şey olur ama irticacı olmaz' dedim. Ersöz'le tanışıklığım bundan ibaret. Paşanın hangi gazetecilerle görüştüğü, konuştuğu ortaya dökülür. Bunun gizlisi saklısı olmaz" şeklinde konuştu.