kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Karpuz bu yıl ''pahalı'' olacak

Giriş Saati : 31.01.2009 10:31
Güncelleme : 31.01.2009 14:29
Yeni Haber
Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılamasının yanı sıra en erkenci turfanda karpuzun yetiştiği Adana'da, ekim sezonun başlamasına rağmen çok az sayıda üretici fidelerini toprakla buluşturabiliyor.

Üretim merkezi ve çevresinin yanı sıra tüm büyük kentlerin semt pazarları ve manav tezgahlarını süsleyen Adana karpuzu, geçen yıl üreticinin yaşadığı satış sorunları ve bu yıl girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle üreticinin ilgisini çekmiyor. Yörede çok sayıda üretici alternatif ürünlere yönelirken, karpuz ekenlerin sayısının azalması, buna bağlı olarak arz-talep dengesinin tüketici aleyhine dönüşeceği tahmin ediliyor.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, örtü altı fide ekimi sezonunun başlamasına rağmen çok az sayıda üreticinin fidelerini toprakla buluşturabildiğini bildirdi. Geçen yıl yörede 150-170 bin dekar alanda örtü altı karpuz yetiştirildiğini anımsatan Tezcan, ''Türkiye'de üretilen yaklaşık 4 milyon ton karpuzun yaklaşık 1 milyon tonu Adana'da yetiştiriliyor. Ancak, bu yıl örtü altında 70 bin dekarlık gerileme olacağını tahmin ediyoruz'' dedi.

Tezcan, ekim alanlarındaki daralmada başta mazot ve işçilik olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksekliğinin önemli bir etken olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Karpuz piyasası çok daraldı. Son iki yıldır karpuz ekenler çok büyük zararlara uğrayıp iflasın eşiğine geldiler. Karpuz üretimi çok zor, zahmetli ve maliyetler çok yüksek. Bugün bir dekar karpuzun maliyeti bin - 2 bin TL arasında değişiyor. Bu yüzden karpuz bu yıl yüksek fiyattan satılacak.''

Tezcan, üreticiler, karpuz ekiminden uzaklaşırken, girdileri temin eden bayiler de tahsilat korkusuyla, çiftçiye vadeli satış yerine peşin satışları cazip hale getirmeye çalışıyor.

KARPUZUN YOLCULUĞU

Üreticilere göre, karpuz yetiştiriciliği, uzun, ince ve zor bir yolu andırıyor. Karpuz ekimi, aralık ayında viyollere (kapçık) çekirdek dikimiyle başlıyor.

Ocak ayında tarla hazırlıkları yapılıyor, set çekimi, kanal açma, demir çekme ve çukur açma gibi işlemler ayın ortalarına kadar tamamlanıyor. Ocak ayının sonundan itibaren de çekirdekten yetiştirilen fideler toprakla buluşturularak can suyu veriliyor, gübreleme yapılıyor ve üzerine naylon örtüler çekiliyor.

Mart ayı içerisinde karpuz fidelerine ilk bakım işlemi yapılıyor. Çapalama, sulama ve gübreleme, nisanda tekrarlanıyor. Nisan sonu ve mayıs başlarında ise karpuzların üstündeki naylon örtüler çıkarılarak, demirler sökülüyor. Bu dönemde gübreleme, koruyucu ilaçlama, 10-15 gün aralıklarla sulama yapılıyor. Mayıs sonu, haziran başında ise turfanda karpuzun hasadına başlanıyor. Hasat temmuz ayının sonlarına kadar sürüyor.

(AA)