kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Diklenmeden dik dururuz bazı monşerler anlayamaz

Recai KÖMÜR-SABAH / İSTANBUL
30.01.2009
Başbakan: "Dışişleri anlayışımız diklenmeden dik durmak üzerine kuruludur. Bazı monşerler bunu anlamakta zorlanabilir. Ölmeyi emreden Atatürk'ün torunları 'Şu, bu ne der' diye düşünmez"..
Başbakan Erdoğan, "Biz kimsenin Türkiye'yi yanlış pozisyonda göstermesine izin vermeyiz. Kimsenin Türkiye Başbakanı'na saygısızlık yapmasına fırsat vermeyiz" dedi. Erdoğan, dün İstanbul'da Şişhane- Taksim ve 4. Levent-Ayazağa metro hatlarının açılışında Davos'taki krize değindi. Konuşması sık sık "Kahrolsun İsrail", "Vur de vuralım. Öl de ölelim", "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla kesilen Erdoğan, "Biz iyi niyetle bölge dünya barışı için özen gösterirken birilerinin bizi farklı konumlara oturtmasına kesinlikle müsaade etmeyiz" dedi. Atatürk'ün "Yurtta sulh, dünyada sulh" sloganını benimsediklerini söyleyen Erdoğan, bu sebeple Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinde, İsrail-Pakistan görüşmelerinde, Lübnan meselesinin çözümünde, Gürcistan-Rusya çatışmasında arabuluculuk yaptıklarını, Afganistan ve Somali'ye asker yolladıklarını söyledi. Erdoğan, "Türk medyasına sesleniyorum, yalan yanlış haber yapanlara sesleniyorum. Bu vahşetin avukatlığını yapanlara sesleniyorum. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın yanında değil de, başkalarının yanında yer alanlara sesleniyorum. Her olayı semitizm karşıtlığı gibi göstererek, birilerinin dokunulmaz hale getirilmeye çalışılması da büyük bir yanlıştır. Biz antisemitizme karşıyız ama İsrail'e yönelik her eleştirinin semitizm karşıtlığı gibi gösterilmesini de doğru bulmuyorum. Antisemitizmin artmasından kaygı duyanlar, bunu körükleyecek davranışlardan da şiddetle kaçınmalıdır" şeklinde konuştu.

'KABİLE REİSİ DEĞİLİZ'
Moderatörün tavrına karşı gösterdiği tepkiyi diplomatik bulmayanlara da seslenen Erdoğan, "OradaTürkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bulundum, Bu sıfatla konuşmalarımı yaptım. Biz bir kabile reisi değiliz. Türkiye'nin saygınlığını, itibarını düşünmek, kollamak, sadece iktidarın değil, muhalefetin de görevidir. Sadece hükümetin değil, bütün kurumların da görevidir. İçeridekiler de dışarıdakiler de Türkiye'nin büyüklüğünü, gücünü, ağırlığını iyi anlamalı buna göre davranmalıdır" dedi. "Bizim dışişleri anlayışımız, dik durmak üzerine kurulu" diyen Başbakan şöyle devam etti: "Bazı monşerler bunu anlatmakta zorluk çekebilir. Çünkü onlar böyle yetiştiler, böyle geldiler. Atatürk, Çanakkale'de Mehmetçiğe bir şey söylüyor. 'Ben size ölmeyi emrediyorum' diyor. Bir taraftan bu mücadelelerin içinde gelen bir milletin torunu olacaksın, bir taraftan da şu ne der bu ne der diye düşüneceksin. İzzetimizle onurumuzla kimseyi oynatmayacağız. Dün anında oluşan bu olaylar böyle bir girizgah yapmayı da bizler için önemli noktaya getirdi. Biz nerede ne yapılacağını çok iyi biliriz."
Haberin fotoğrafları