kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Devlet Bakanları Şimşek ve Bağış, Başbakan Erdoğan’la birlikte Davos’ta Avrupalı gazetecilerle bir araya gelmişti

'IMF olsa da olmasa da bir programa ihtiyacımız var'

30.01.2009
IMF ile görüşmelerin uzadığını belirten Devlet Bakanı Şimşek, Başbakan'ın Davos çıkışının müzakere sürecine hemen yansımasını somut olarak ifade etmenin zor olduğunu söyledi..
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) olsa da olmasa da Türkiye'nin bir programa ihtiyacı olduğunu söyledi. Dünya Ekonomik Forumu'nun yapıldığı Davos'ta NTV/CNBCe ortak yayınına katılan Şimşek, IMF ile anlaşma konusunda Davos'ta yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiğini bildirdi. Görüşmelerde ilerleme sağlandığını belirten Şimşek, şöyle devam etti: "Edindiğim izlenim sorunların çözülebileceği yönünde. Ama şu var, IMF olsa da, olmasa da Türkiye'nin bir programa ihtiyacı var. Türkiye'nin dinamiklerine biraz uygun ve de tabii ki Türkiye'nin temellerini sağlamlaştıracak, kısa sürede dış finansman ihtiyacını, özellikle özel sektör kaynaklı dış finansmana ilişkin kaygılarını giderecek türden bir program olmasını istiyoruz. IMF ile zayıf bir program yapılmasına ilk karşı çıkacak olan benim."

ANLAŞMA SİGORTA
Bakan Şimşek, IMF programı olsa da bu krizin Türkiye'yi etkilemeye devam edeceğini belirtirken, "IMF programı Almanya'dan düşen talebi telafi etmeyecek. Biz birtakım kaygıları azaltmaya çalışıyoruz. Biz programı belirsizliğe karşı sigorta olarak bakıyoruz" dedi. IMF ile görüşme sürecinin uzadığını kabul eden Şimşek, "Görüşmelerin sonucu için de gün veremem, çünkü iki tarafı da ilgilendiriyor. Yarın desem mahcup olurum" dedi. Şimşek, IMF ile görüşmelerde hiçbir aşamada Fonu veya piyasaları 'oyalayalım' şeklinde bir değerlendirme olmadığını kaydetti. Devlet Bakanı Şimşek, IMF eski Başekonomisti Rogoff ve 'kriz kahini' olarak anılan ekonomist Roubini'nin Türkiye'nin borç çevirmede sorun yaşayabileceğine ilişkin tahminlerini değerlendirirken de, her ikisine de saygısı olmakla birlikte Türkiye hakkında yapılan yorumların çok yüzeysel, okunan bazı makaleler ve birtakım diyaloglarla sınırlı olduğunu vurguladı. Mehmet Şimşek, "Kötü senaryo çizelim, IMF programı olmadığını düşünelim, Hazine'nin bu yıl için öngördüğü finansman programında IMF'den gelecek tek kuruş hesaplanmadı. Yeni özelleştirme geliri sayılmadı, sınırlı borçlanma varsayıldı. Buna rağmen borç çevirme oranı yüzde 78'lerde" dedi.