kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

'Dikleşmesin, dik dursun!'

Avrupa Parlamenterler Konseyi ve AB Dışişleri Bakanları, geçen pazar günü özel "Gazze" gündemiyle toplandı. Tavsiye niteliğinde bir karar aldı. Karar AB Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Javier Solana'ya iletildi. Komisyon, "Konsey'in aldığı bu karara saygı duyacağız" dedi.
Peki, tavsiye niteliğindeki bu karar neydi?
Kesin bir değişikliğe yol açmasa da AB'nin "Hamas eksenini" dengeleyen bir yolun başlangıcıydı. AB; artık ne Hamas'ın yanında, ne de karşısında olmayı planlıyordu.
Bu yaklaşım Ortadoğu'da Hamas'a yakın duran Suriye-İran ilişkisine karşılık, Filistin Lideri Mahmud Abbas 'a yakın Mısır-Ürdün ekseninde yeni bir lego oluşturmanın somut bir göstergesiydi. Başbakan Erdoğan AB'nin aldığı bu tavsiye niteliğindeki kararın gücüyle olsa gerek, vakit kaybetmedi, ABD Başkanı Obama'ya, "Ortadoğu'daki terör listeleri yeniden gözden geçirilmeli" diye seslendi.
Ancak evdeki hesap çarşıya uymuyor.
Davos'ta yaşanan gerilim bir anda dengeleri altüst etti. AB'nin aldığı kararın gücüyle ABD'ye karşı tonlaması farklı olan Türkiye'nin mesajının değeri bir anda düşüverdi. Soğukkanlı AB, henüz konuyla ilgili bir değerlendirme yapmadı, gelişmeleri izliyor. Ama Türkiye'nin ne yapacağı önemli!
Türkiye, derhal Ortadoğu'da "Entegre Dış Politika" açılımından uzaklaşmalı. Aksi takdirde IMF ile süren görüşmelerde yapılan pazarlık gücü bir anda reste dönüşür!
Türkiye sıkışır ve kaybeder...
Görüşümüz; Davos krizi Saadet Partisi'ni de sıkıştıracak. Çünkü Saadet'in üç aydır gündemi "Gazze"ydi. Erdoğan bir çıkış yaptı, Türkiye alkışladı. Görünen o ki; 29 Mart belediye seçiminde işin meyvesini AK Parti yiyecek.
Davos'ta yaşanan gerilim haberini bir grup gazeteciyle birlikte Topkapı Eresin Otel'de Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ve ekibiyle sohbet ederken aldık. Tam yerel seçim, ekonomik kriz, IMF ilişkileri, yabancı sermayeyi konuşmaya başladık, Davos patladı. Kilitlendik, "Oylarınız gitti Numan Bey" bile diyemedik.
Kurtulmuş'u dinledik:
"Gazze, 18 aydır abluka altında. O süre içinde Peres Türkiye'ye geldi, Meclis'te konuştu. AK Partili vekiller kendisini ayakta alkışladı. Bir tek milletvekili çıkıp ne oluyor diye soru bile soramadı. Siyaset icrayı yönetmektir! Bu konuda bir kararlılık koyamadık. Bu tartışmanın yapılacağı yer orası değil. Tavrı koyuyorsa diplomatik ilişkileri askıya alacaktı. Siyaset adamlığı somut iş yapmayı gerektirir. Başbakan dikleşmeden dik duracağız, diyordu.
Dikleşmesin, dik dursun..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın