kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD ekonomisi 27 yılın en kötü daralmasını yaşadı

30.01.2009
ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 3.8 ile yüzde 5 civarındaki beklentilerin altında daraldı. Veriyle moral bulan borsalar kazançlarını korumayı başaramadı..
ABD ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3.8 daraldı ve ülkede 1982'den bu yana en büyük küçülme yaşandı. Ekonominin yüzde 5 küçülmesi bekleniyordu. Böylece ABD ekonomisi 1990'ın son çeyreği ve 1991'in ilk çeyreğinden bu yana ilk kez arka arkaya iki çeyrek daraldı. ABD ekonomisi, 2008'in genelinde ise, son yedi yılın en düşük oranıyla yüzde 1.3 büyüdü. Borsalar önce beklentilerin altında gelen daralmayla moral buldu ancak kazançlarını koruyamadı. Amerika'da bankaların yeniden yapılandırılması ile ilgili endişelerin devam etmesi özellikle bankacılık sektörüne ilişkin kâr satışlarını getirdi.

FORTIS HİSSELERİ YÜKSELDİ
Dow Jones yüzde 0.4, S&P 500 yüzde 0.5, Nasdaq yüzde 0.3 düştü. ABD borsaları perşembe günü de yüzde 3 civarında değer kayıpları ile günü tamamlamıştı. Avrupa borsaları da hareketli bir gün geçirdi.İlk seansta yüzde 1 civarında ekside seyreden Avrupa borsaları öğleden sonra özellikle bankacılık sektörüne gelen alımlarla hareketlendi. Fortis anlaşmasıyla BNP Paribas'ın hisseleri yüzde 3 arttı. Güney Amerika'daki iki şirketini 1.6 milyar dolara satan Rio Tinto'nun hisseleri yüzde 6 yükseldi. Yüzde 55.8'ine sahip olduğu Genentech'in yüzde 44'ünü alma girişimi başlatan ilaç şirketi Roche de prim yaptı. Borsalar kapanışa doğru yeniden değer yitirdi.

İMKB IMF'Yİ İZLEDİ
Küresel piyasalara paralel olarak ABD'den gelen GSHY verisine odaklanan İMKB Ulusal 100 Endeksi gün boyunca IMF anlaşması ile ilgili haberleri takip etti. IMF anlaşmasıyla ilgili soru işaretleri veya endişeler ortaya çıktı ancak ABD GSHY verisinin beklentilerin altında gerçekleşmesi ile toparlanmalar kaydedildi. Endeks haftanın son işlem gününü yüzde 0.87'lik düşüşle 25 bin 934 puanda tamamladı.
Haberin fotoğrafları