kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gazze ateşkesi sallantıda

Giriş Saati : 29.01.2009 08:28
Güncelleme : 29.01.2009 17:48
Yeni Haber
Ortadoğu'da barış sürecinin yeniden başlatılmasına yönelik girişimler sürerken, Gazze'de devam eden şiddet sarmalı, üç haftalık İsrail saldırılarını sona erdiren ateşkesi riske atıyor. Son olarak İsrail Gazze ile Mısır arasındaki tünelleri bombaladı. Hamas güçleri ise İsrail'in güneyine iki roket fırlattı.

İki gün önce devriye gezen İsrail askeri aracına yönelik bombalı saldırıda 1 askerin ölmesiyle tansiyonun yeniden yükseldiği bölgede, İsrail kendini savunma hakkını kullanacağını ifade ediyor. Seçim atmosferindeki İsrailli yetkililer, Hamas güçlerinin muhtemel saldırılarına cevap verileceğini ısrarla vurguluyor. İsrail ayrıca, saldırıların devam etmesi halinde sınırların kapalı tutulacağı tehdidinde bulunuyor. Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai, Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada, "Karşılık vereceğimiz ortada. Ancak sabırlı olmamız gerekiyor.

Planlarımızı düşmana gösterme niyetinde değiliz" diye konuştu. Altyapı Bakanı Benjamin Ben-Eliezer ise roket saldırılarının devam etmesi halinde İsrail'in, sınırları açmayacağını ve Gazze'nin yeniden inşası için ihtiyaç duyulan malzemelerin girişine izin vermeyeceğini söyledi. Ben-Eliezer, "Bu tür inşa çalışmalarına başlamak için, çimentoya, demire ve her türlü inşaat malzemesine ihtiyaç duyuyorsunuz. Hamas liderleri, bu bölgeyi şu an olduğu şekilde bırakmak istiyorlarsa, orada yaşayanlara cevap vermek zorunda kalacak" dedi. Bu arada ABD Başkanı Barack H. Obama'nın Ortadoğu temsilciliğine atadığı George Mitchell, barış sürecinde ateşkesin güçlendirilmesinin çok kritik öneme sahip olduğunu yineledi. Kahire temaslarının ardından dün İsrail'e geçen Mitchell, Başbakan Ehud Barak'la yaptığı görüşme sonrasında, ateşkesi sağlam hale getirmenin önemine değindiğini söyledi. Mitchell, bunun için 2005 anlaşmaları çerçevesinde husumetin sona erdirilmesi, silah kaçakçılığının engellenmesi ve sınırların açılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti. Olmert ise, Hamas'ın Gazze'de kontrolü ele geçirdiği 2007 yılı Haziran ayından bu yana kapalı olan sınırları açmak için 2006 yılında Hamas güçlerince kaçırılan İsrail askerinin serbest bırakılması şartını koştu. İsrailli üst düzey bir kaynak, Olmert'in görüşmede Mitchell'e, "sınırların açılmasının Gilad Şalit meselsinin çözümüyle bağlantılı olacağını" söylediğini bildirdi. Olmert'in ayrıca, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'a bağlı güçlerin, Gazze'nin sahil kesimine dönmesi gerektiğini söylediği belirtildi.

İSRAİL, MISIR SINIRINDAKİ TÜNELLERİ BOMBALADI

İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyini Mısır'a bağlayan tünellerin bulunduğu bölgeyi dün gece bombaladı.

İsrail ordusu sözcüsü, AFP'ye yaptığı açıklamada, ''Refah bölgesinde silah temin edilen bir altyapının dün akşam saatlerinde Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine atılan rokete karşılık bombalandığını'' belirtti.

Görgü tanıkları, bombardımanda ölen ve yaralanan olmadığını bildirdi.

Bu arada, ordu sözcüsü, Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine bu sabah da roket atıldığını duyurdu. Bu, 18 Ocakta Gazze Şeridi'nde ilan edilen ateşkesten bu yana İsrail'e atılan ikinci roket. İsrail polisi, dün akşam saatlerinde Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine bir roket atıldığını açıklamıştı. Ofakim istikametine atılan roketin büyük olasılıkla boş bir yere düştüğü belirtilmişti.

Hamas, dün, Filistin topraklarına sınırlı giriş yapan İsrail birliğine 3 havan topu ateşi yapıldığını bildirmişti.

AJANSLAR