kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'İskender' menzil dışı

29.01.2009
İki ülke ilişkilerini Soğuk Savaş yıllarına götüren füze krizi dindi. Yeni Başkan Obama, savunma sistemi planlarını yeniden inceleyeceğini söyleyince Rusya da İskender füzelerini Avrupa menziline yerleştirmekten vazgeçti..
Restler çekildi, tehditler savruldu, "Amerika'ya üslerini açan Avrupa ülkelerini vururuz" diyerek savaş naraları atıldı, ikinci bir Soğuk Savaş döneminin başladığı konuşuldu... Ancak dünyanın iki süper gücü arasındaki bu gerilim, bir konuşmayla değişti. ABD Başkanı Barack Obama'nın yemin töreninde ve sonrasındaki açıklamalarında füze savunma sistemine değinmemesi Rusya'yı harekete geçirdi. Birkaç ay öncesine kadar savaş resti çeken Rusya, ABD'nin sistemine karşılık İskender füzelerini yerleştirme planından vazgeçti. İsmini vermeyen bir Rus genelkurmay yetkilisi, "yeni ABD yönetimi savunma sistemi planlarını gözden geçirmeyi planladığı için kendilerinin de İskender planlarını askıya aldığını" belirtti.

10 FÜZE, 1 RADAR ÜSSÜ OLACAKTI
Amerika, Başkan Bush döneminde hızlandırdığı planla doğu Avrupa ülkelerine füze savunma sistemi yerleştirecekti. İran ve benzeri bir düşman ülkeye karşı olduğunu söylediği bu sistemde "fırlatılan bir düşman füze havadayken belirlenecek, karadan ya da denizden fırlatılacak bir füzeyle havada imha edilecekti". Çek Cumhuriyeti'ne radar sistemi ve Polonya'ya 10 imha füzesi yerleştirmek için de anlaşma imzaladı. Ancak ABD'nin "burnunun dibinde üslenmesini" kendisine yönelik bir tehdit olarak gören Rusya yönetimi sert tepki vermişti.

"SİYASET DEĞİŞİMİ OLABİLİR"
Nükleer başlık taşıyabilen İskender füzeleri, Rusya'nın Kaliningrad bölgesine yerleştirilecekti. Eğer plan tamamlansaydı, Soğuk Savaş'ın bitmesinden sonra ilk kez Avrupa'ya saldırı füzeleri yönelmiş olacaktı. Başkan Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in bu hafta yaptığı telefon görüşmesinden sonra yaşanan gelişme; iki ülke arasında Bush'un son döneminde tırmanan gerilimin bitebileceği bir siyaset değişimi olarak yorumlandı. İç ve dış politikada değişim vaadiyle iktidara gelen Obama, füze sistemini "çıkarları doğrultusunda yeniden ele alacaklarını" söyledi.
Haberin fotoğrafları