kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Avrupa Birliği, Gazze için toplanıyor

Giriş Saati : 25.01.2009 13:39
Güncelleme : 25.01.2009 22:21
Yeni Haber
Avrupa Birliği ülkeleri dışişleri bakanları, bugün Türkiye, Mısır, Ürdün ve Filistin Otoritesi dışişleri bakanları ile Gazze'deki durumu görüşmek üzere olağanüstü toplanıyor. ..
AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg başkanlığında yapılacak toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil edecek. Toplantıya Mısır'dan Ahmed Ebul Geyt, Ürdün'den Salah Beşir ve Filistin Otoritesi'nden Riyad Malki katılacak.

Brüksel'de TSİ 19.00'da gerçekleştirilecek toplantıya AB Dış Politika Şefi Javier Solana ile Dış İlişkilerden Sorumlu Komisyoncu Benita Ferrero-Waldner'in de katılacağı belirtildi. Toplantıya ayrıca AB üyesi olmamasına rağmen Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store da katılacak.

Bugünkü toplantının bir benzeri de AB'nin, insanyardımların serbest bırakılması için İsrail'e insani yardımların geçişine izin verme çağrısında bulunmasının ardından geçtiğimiz Çarşamba günü İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin katılımıyla yine Brüksel'de gerçekleştirilmişti. Gazze konusunda AB tarafından yarın da üçüncü bir toplantı gerçekleştirilecek.

AB Dönem Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada da bu iki toplantının amacının, Gazze halkına zor insani durumlarında mümkün olduğunda etkin bir şekilde yardım etmek ve Ortadoğu'da daha istikrarlı bir güvenlik durumu sağlayacak yolu bulmak için AB'nin stratejilerini ve rolünü belirlemek olduğu belirtildi.

Bakanlar ayrıca Gazze'deki kırılgan ateşkesi değerlendirecek ve İsrail'in Gazze saldırılarının, bölgede uzun süreli bir barış sağlanmasına yönelik bir başlangıç olması için çaba gösterecek.

Avrupalı diplomatlar da görüşme öncesinde toplantıya katılan Türkiye, Mısır, Ürdün ve Filistin Otoritesi için "bölgede anlamlı bir barışı nasıl sağlayacağımız konusunda dördüyle konuşmak istiyoruz. Arap dünyasından daha geniş desteğe ihtiyacımız var" açıklamasında bulundular. Diplomatlar, bu ülkelerden bazılarının da "İran ve Suriye gibi Arap ve Müslüman dünyası ile AB arasında köprü olduklarını" dile getirdi.

CİHAN