kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Paketten pay için lobiye milyonlarca $ harcadılar

25.01.2009
Borç batağındaki bankalar ile otomotiv devleri 700 milyar dolarlık yardım paketinden pay alabilmek için milyonlarca dolarlık lobi çalışması yapmış..
Borç batağındaki bankalar ile Detroitli otomotiv devlerinin 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı'ndan (TARP) pay alabilmek için milyonlarca dolar harcadığı ortaya çıktı. Senato ve Kongre üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarını ikna edebilmek için milyonları gözden çıkaran dev şirketlerin 2008'in son çeyreğinde yaptığı lobi harcamaları oldukça dikkat çekici.

REKOR GM'NİN ELİNDE
Otomobil devi General Motors 13.4 milyar dolarlık yardım paketinden aslan payını alabilmek için yılın son çeyreğinde 3.3 milyon dolar harcayarak bu alanda önemli bir rekora imza attı. Şirket yetkilileri 2008'de lobi yapmak için 13.1 milyon harcadıklarını ve bu rakamın bir önceki yıla nazaran yüzde 10 daha az olduğunu söylese de açıklamalar kamuoyunu pek de tatmin etmiş görünmüyor. Zira 20.8 milyar dolarlık otomotiv şirketlerini kurtarma paketinden en büyük payı GM'nin almasının altında lobi faaliyetlerinin yattığının düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. Eleştirilere cevap veren GM sözcüsü Greg Martin, yapılan tüm harcamaların yasal olduğunu belirterek, "Lobi faaliyetleri açık ve hesap verilebilir çalışmalardır" dedi. Küresel krizin iyiden iyiye derinleştiği son çeyrekte lobi faaliyetlerine ağırlık veren bir diğer şirket de Ford. Şirket 2008'de lobicilik için 7.7 milyon dolar harcadı ve senatonun kurtarma paketinden iyi bir pay aldı. Yardım pastasından daha çok pay alabilmek için Washington'un yolunu tutan ve büyük paralar harcayan bir diğer kurum da ünlü yatırım bankası Merrill Lynch. Yılın son iki çeyreğinde 2.5 milyon dolar harcayan şirketin dışında profesyonel lobicilere para akıtan bir diğer şirkette American İnternational Group (AIG). Halen hisselerinin büyük bölümü kamunun elinde bulunan şirket geçen yıl 9.5 milyon dolarlık lobi harcaması yaptı. Şirketlerin devlet yardımı alabilmek için nüfuz satın almaya çalışması toplumda farklı tepkilere neden oluyor. Kamuoyu Araştırmaları Merkezi Yöneticisi Ed Mierzwinski, hükümetin dev şirketlere milyarlarca dolar aktardığına dikkat çekerek, "Paraların nereye harcandığını bilmiyoruz ama bu paraları alabilmek için lobicilere milyonlarca dolar ödendiğini biliyoruz" dedi.