kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

IMF'nin büyüme tahminleri keskin bir biçimde düşecek

Giriş Saati : 21.01.2009 10:00
Güncelleme : 21.01.2009 18:52
Yeni Haber
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, IMF'nin bu ay büyüme tahminlerini keskin biçimde düşüreceğini ve dünyanın iki ya da üç yıl güçlü büyüme eğilimine dönmeyeceğini söyledi.

Strauss-Kahn, BBC televizyonunda ''Hard Talk'' programında yaptığı konuşmada, ''gidişat düzelmiyor'' dedi. Strauss-Kahn, IMF'nin birçok gün içinde açıklanacak son tahminlerinin kötü olacağını belirtti.

Dünya, ABD ve Avrupa ekonomilerinin büyüme tahminlerinin ne kadar düşürüleceğini tam olarak bilmediğini belirten Strauss-Kahn, ''korkarım en az yarım ya da bir puan düşük'' diye konuştu.

Büyüme tahminlerinin düşürülmesinin, IMF'nin, ABD ve Avrupa ekonomilerinin bu yıl yüzde bir ya da iki daralacağını beklediği anlamına mı geldiği sorusuna Strauss-Kahn, ''ABD, İngiltere dahil Avrupa'da bu tür bir daralma var'' yanıtını verdi.

Halen büyümesine rağmen, gelişmekte olan ekonomiler için de tahminlerin beklenenden kötü olacağına işaret eden Strauss-Kahn, ''Çin, Hindistan, Brezilya ve diğer gelişmekte olan ekonomiler çok düşük büyüme deneyimi yaşayacak'' dedi.

Strauss-Kahn, ''2009 yılının ilk yarısı kötü olacak, ikinci yarı biraz düzelme görülebilir, ancak iyileşme sadece 2010 yılının başında başlayabilir. İki ya da üç yıl yüksek büyüme oranlarına dönmeyeceğiz'' diye konuştu.

IMF'nun küresel ekonomik krizin kurbanları olan ülkeleri kurtarmak için altı ayda daha fazla paraya ihtiyacı olabileceğine dikkati çeken Strauss-Kahn, sözlerini şöyle tamamladı:

''IMF, bugün gelen ülkelerle ilgilenmek için yeterli paraya sahip. Kriz sürerse, bu çok muhtemel bir durum, bundan sonra altı ayda daha fazla paraya ihtiyaç duyacağız. Bunun için altı ayda daha fazla parayı bulmanın yolunu hazırlamaya ihtiyacımız var, çünkü bu bir gecede yapılamaz.''

IMF, geçen yıl kasım ayındaki tahmininde, 2009 yılında dünyanın yüzde 2,2 büyüyeceğini, ABD'nin büyümesinin yüzde 0,7 ve Avro Bölgesi'nin ise yüzde 0,5 daralacağını öngörmüştü.

AA