kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çalık, Arnavutlukta yatırımlara devam ediyor

Giriş Saati : 21.01.2009 18:51
Yeni Haber
Çalık Holding, Arnavutluk'ta telekomünikasyon sektörünün en yeni aktörü konumundaki iştiraklerinden Eagle Mobile'de(EM) alt yapı çalışmalarını tamamladı. Bugüne kadar EM için 50 milyon euronun üzerinde yatırım yapan Çalık, yatırımlarına devam edeceğini duyurdu. Bölgede enerji, inşaat, medya ve tekstil alanında en büyük aktörlerden biri konumunda olan Çalık Grubu, önümüzdeki dönemlerde bankacılık dışında mali sektörün farklı alanlarında yer almayı hedefliyor.

Çalık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Arnavutluk Ekonomi Gazetesi Panorama'ya verdiği röportajda, global mali kriz ve sonrasında dünya genelinde beklenen yavaşlama ve durgunluk sürecini yakından izlediklerini, kriz karşısında tedbirlerini aldıklarını ifade etti. Arnavutluk yatırımlarına çok değer verdiklerini aktaran Çalık, "Arnavutluk bizim için özel bir ülke, bu güzel ülkeyi Avrupa'ya yeni fırsatlar sunacak umut dolu bir kapı olarak görmek gerekir. Grup olarak, özellikle telekom ve finans sektörlerini önemsiyoruz, yatırımlara devam edeceğiz, bu alanlarda bir erteleme söz konusu dahi değil. Arnavutluk halkının daha kaliteli hizmet alması için her iki sektörümüzde de gerek teknoloji gerekse insan kaynakları yatırımlarımıza büyük önem veriyoruz." dedi.

Ahmet Çalık, grup bünyesinde bulunan Arnavutluğun ikinci ticari bankası BKT'nin krizden nasıl etkileneceğine ilişkin bir soru üzerine, bankanın uzun yıllardan beri faaliyetlerini riske duyarlı politikaları çerçevesinde sürdürdüğünü kaydetti. Bu politikalar sayesinde BKT'nin, bugün Arnavutluk'un en likit bankalarından biri durumuna geldiğini ifade eden Çalık, "Banka'nın ana hissedarı olan grubumuz, enerji, telekomünikasyon, medya, inşaat, tekstil ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösteren, 12 ülkede 18 bin 500 çalışanı bulunan bir gruptur. Haziran 2008 tarihi itibarı ile aktif büyüklüğü 5.2 milyar dolar, cirosu 800 milyon dolardır." diye konuştu.

Bununla birlikte, BKT'ye her açıdan destek olan Türkiye'deki Aktif Bank'ın ise, sektördeki en likit varlık yapısına sahip bankalardan birisi olduğunu ifade eden Çalık, 2008 yılında da önemli başarılara imza atan Aktif Bank'ın 2008 yılı sermayesinin yüzde 146 oranında, kredilerinin ise yüzde 60 oranında artış gösterdiğini aktardı. Çalık, sermaye yeterliliği yüzde 37 olan Aktif Bank'ın, düşük kaldıraç oranı ile birlikte Türk bankacılık sektörünün risklere karşı en korunaklı bankalarından birisi konumunda olduğunu sözlerine ekledi. Çalık, şöyle devam etti: "Bu çerçevede, BKT'nin yaşanan bu finansal dalgalanmayı fırsata çevirecek bir bilanço yapısına sahip olduğu görülmektedir. Gerek yönetim kadromuz, gerekse de hissedarlar olarak bizler bu dönemden bankamızın daha da güçlenerek çıkacağına inanıyoruz."

Çalık Grubu olarak Türkiye'de ve bölgede enerji, inşaat, medya ve tekstil alanında en büyük aktörlerden biri olduklarını kaydeden Ahmet Çalık, önümüzdeki dönemlerde bankacılık dışında mali sektörün farklı alanlarında yer almak istediklerini söyledi. Çalık, özellikle enerji ve inşaat alanındaki tecrübeleri ile Arnavutluk'un büyümesine katkı sağlayacak yatırım fırsatlarını izlediklerini ifade etti.

Arnavutluk'ta Eagle Mobile ile telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren Çalık Grubu'nun şirket için bu güne kadar 50 milyon euronun üzerinde yatırım yaptığını ifade etti. Çalık, yatırımlarına devam edeceklerini dile getirdi. Çalık, "Amacımız EM'i Arnavutluk'un en beğenilen ve tercih edilen mobil operatörü yapmak. Telekom'da Arnavutluk halkına kaliteli hizmeti en makul fiyatla sunmaya kararlıyız." dedi.

Çalık, Arnavutluk'un internet hizmeti veren en büyük operatörlerinden Albtelecom ile ilgili hedeflerine de değinen Çalık, Albtelecom'un internet hizmetinde Arnavutluk'ta pazar lideri konumunda bulunduğunu hatırlattı. Şirketin stratejilerini, 2009 yılında internet hizmetini daha kaliteli, daha katma değerli ve ekonomik sunmak amacıyla oluşturduğunu aktaran Çalık, 2009 yılında, özellikle farklı müşteri grupları için özel imkanlar ve tarifeler sunan internet hizmet paketlerine ağırlık verileceğini söyledi.

CİHAN