kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
George Friedman

"2050'de Çin ve Rusya çöker Türkiye Avrasya'yı ele geçirir"

Evrim ERGİN EKONOMİ
20.01.2009
ABD'nin saygın stratejistlerinden Friedman, 2050'de Rusya ve Çin'in dağılacağını, Avrasya'nın kontrolünü ise Türkiye ve Japonya'nın ele geçireceğini ileri sürdü. ABD'yi de 2090 yılında Meksikalılar ele geçirecek..
Teksas merkezli bir strateji danışmanlık firması olan Stratfor'un sahibi polemikçi ve analist George Friedman, Obama'nın yemininden 1 gün önce ABD'nin başkenti Washington'da 21. yüzyıla ilişkin kehanetlerini açıkladı. "The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century" (Önümüzdeki 100 yıl: 21 yüzyıl için tahminler) isimli bir kitabı da bulunan Friedman soğuk kanlı tahminlerde 21. yüzyılda ABD'nin dominant rolüne devam edeceğini öngörüyor. Friedman uçurumun kenarında olduğu öngörülen ABD'nin aslında yükselişine yeni başladığını öne sürüyor. Frideman'ın yazdığı, kitapta ise birkaç ilginç bakış açısı bulunuyor. Buna göre ABD ilk önce düşmanlarını küçümseme daha sonra da abartma eğilimine giriyor. Rusya tekrar silahlanıyor. Çünkü bir millet için zengin ve güçsüz olmak tercih edilemez.

YÖRÜNGEDEKİ PEARL HARBOUR
Bu tahmine göre yüzyılı yönlendiren iki önemli gerçek bulunuyor: Amerika'nın dünyadaki okyanusları ve özellikle düşük nüfus yoğunluğuna sahip bölgeleri domine etmesi. Bu bakışa açısına göre Friedman "Büyük Adam" ekolünü görmezden geliyor. Dolayısıyla da politik liderlerin zaferlerine çok az ilgi gösteriyor. Friedman her ülkenin büyük stratejisinin DNA'larına derin bir biçimde işlediğine inanıyor. Friedman yüksek teknolojili savaşın yüzyılın ortalarında Japonya'nın ABD'ye uzayda bulunan kumanda merkezine Şükran Günü'nde sinsi bir saldırısı ile başlayacağını iddia ediyor. Buna da yörüngedeki Pearl Harbour ismi verilmiş. Sonuçta da ABD bu saldırıdan yara almasına karşın modern silahlarını ve endüstriyel gücünü kullanarak düşmanın hakkından gelmesini başarıyor. Friedman, ABD'nin her zaman gereğinden fazla tepki verdiği tespitine de kitabında yer veriyor.