kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Arap yetkililer Kuveyt ve Katar'da toplanıyor

Giriş Saati : 16.01.2009 12:58
Güncelleme : 16.01.2009 19:56
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Arap yetkililer Kuveyt ve Katar'da toplanıyor
Gazze konusunda aralarında derin ayrılıklar olan Arap yetkilileri bugün Kuveyt ve Katar'da ayrı ayrı toplanıyor.

Kuveyt'teki toplantıda bugün Arap dışişleri bakanları, pazartesi günü düzenlenecek olan ekonomi konulu zirvenin hazırlıklarını yapacak.

Katar'daki toplantının ana gündem maddesi ise İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarından sonra ortaya çıkan durum. Ancak Kuveyt'teki toplantıda da Gazze konusunun ele alınmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Katar'daki toplantıya, Arap Birliği üyesi olmamasına rağmen Türkiye'den Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek katılıyor.

Katar, Gazze konusunda özel bir zirve için ev sahipliği önermiş, ancak bölgesel ağırlığı olan Arap ülkeleri Mısır ve Suudi Arabistan'ın direnişiyle karşılaşmıştı. İki ülke, Gazze'deki durumu pazartesi günü Kuveyt'te yapılacak ekonomi konulu zirvede görüşmeyi tercih ettiklerini belirtmişti.

22 üyeli Arap Birliği, Doha'nın resmi bir Arap zirvesi için gereken toplantı yeter sayısı üçte iki çoğunluğu sağlamayı başaramadığını bildirmişti.

Toplantının yapılması için ısrarlı olan Katar, bugün zirve olmasa da Türk yetkililerin de katılımıyla bir istişare toplantısı yapılacağını kaydetti.

Kuveyt'teki Arap dışişleri bakanları toplantısı, İsrail'in Gazze saldırılarından önce planlanmıştı. Katar ise durumun hassasiyeti nedeniyle Arapların liderler seviyesinde bir an önce toplantı yapmasının zorunluluk olduğunu bildirmişti. Doha'daki toplantıya Hamas'ın siyasi büro şefi Halid Meşal de katılıyor.

Uzmanlar, Arapların toplantılar konusunda bile bir birlik sağlamamalarının, Mısır, Suudi Arabistan ve onların müttefikleriyle Suriye ile Katar ve bu ülkelerin müttefiklerinin arasındaki bölünmeyi yansıttığını belirtiyor. Uzmanlar, bu bölünmenin Arap Birliği'nin geleceğini riske attığını kaydediyor.

Suriye ve Katar'ın, 2006 yılında Gazze Şeridi'nde yapılan seçimi kazanan ve 2007 yılında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın El Fetih grubunun militanlarını etkisiz hale getirdikten sonra Gazze'nin kontrolünü ele geçiren Hamas örgütüne yakınlık duyduğu belirtiliyor.